MINISTARSTVO PROTIV OTKUPLJIVAČA

Cijena za pšenicu nije korektna i fer

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 24.07.2009 14:09
  • Objavljeno 24.07.2009 u 14:03
vlada čobanković

vlada čobanković

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja smatra kako cijena koju je ponudila Žitozajednica za ovogodišnju pšenicu, od 0,78 do 0,82 kune za kilogram, nije fer i korektna, istaknuto je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima otkupljivača

'Slažemo se s poljoprivrednim proizvođačima da cijena koju je ponudila Žitozajednica za ovogodišnju pšenicu nije fer i korektna', kazao je državni tajnik Stjepan Mikolčić

Istaknuo je da je žetva u završnoj fazi te da je dobro prošla, a procjenjuje se da će urod biti oko 820.000 tona.

Mikolčić je pokušao sugerirati otkupljivačima da pristanu na sastanak s proizvođačima pšenice kako bi se još jednom pokušali dogovoriti oko uvjeta otkupa, no oni su to odbili.

Kazao je kako mlinarsko-pekarska industrija nema razumijevanja za zahtjeve seljaka i njihove poteškoće te kako se kod utvrđivanja cijene isključivo vode tržnim uvjetima na bazi nama referentnih burzi. Pritom je naveo da je burza u Mađarskoj jučer imala razinu cijene od 0,87 kn/kg, a na burzi Matif u Francuskoj cijena se kretala iznad 0,90 kn/kg

Državni tajnik je mišljenja kako uvoz pšenice nije rješenje. 'Moram reći da ako se naši mlinari odvaže na uvoz pšenice, ne mogu je uvesti ni blizu po cijeni koju su ponudili proizvođačima, već bi bila gotovo 20, možda 30 posto veća, jer tu stupa na snagu državni mehanizam od minimalno 7 posto carine i 3 eura na 100 kg, što je gotovo 30 lipa više u odnosu na cijenu koju oni nude', kazao je.

Predstavnici otkupljivača su istaknuli da cijenu pšenice treba diktirati tržište, kako su cijene u okruženju niže od onih koje su oni ponudili proizvođačima te kako veliki problem stvara tržni višak.

Direktor Žitozajednice Dragutin Barišić je upozorio na težak položaj mlinarske industrije koja posluje s gubicima što će dovesti do gašenja mlinova.

Kazao je kako se boji da će se mlinarska industrija zbog poteškoća u kojima se našla gasiti pa će doći do situacije da je povećana proizvodnja pšenice, a smanjena meljava.

Predstavnici tvrtki koje se bave izvozom pšenice Žitni terminal Solin i Gorup iz Klanjca su također naglasili da cijenu pšenice treba diktirati tržište. Procjenjuju i kako bi cijena u narednih mjesec, dva mogla padati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi