NOVI ZAKON

Cijena plina za kućanstvo i dalje pod kontrolom države

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 27.11.2017 16:02
  • Objavljeno 27.11.2017 u 16:02
Grijanje radijator

Grijanje radijator

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

U novom zakonu o tržištu plina zadržat će se regulirana cijena za javnu uslugu kako bi se zaštitila kućanstva, rečeno je u ponedjeljak u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike na sastanku s distributerima, regulatorima i opskrbljivačima

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić rekao je da je za reguliranu cijenu plina za kućanstva u obvezi javne usluge bilo potrebno propisati transparentnu metodologiju koju donosi Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) i to tako da se određuje najviša cijena prema kojoj opskrbljivači na veleprodajnom tržištu (OVT) mogu prodavati plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge (OOJU).

"Metodologijom čije je donošenje predviđeno stupanjem novog zakona na snagu, zadržat će se regulirana cijena za javnu uslugu kako bi se zaštitila kućanstva", rekao je Validžić. 

Podsjećajući da javna rasprava o prijedlogu novog zakona o tržištu plinom traje od 15. studenoga do 15. prosinca, naglasio je da je u kolovozu ove godine pokrenuta izrada novoga zakona o tržištu plina, jer izmjene trenutno važećeg zakona koje su donesene u veljači ove godine, nisu zadovoljile uvjete za potpuno usklađivanje s EU-ovom direktivom o tržištu plina.

"Ključne promjene u novom zakonu odnose na transparentno propisivanje pravila i procedura prilikom obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru plina, kako bi se svim sudionicima omogućila ista i transparentna, pravila sudjelovanja na tržištu i zaštitili krajnji kupci u obvezi javne usluge odnosno kućanstva", istaknuo je Validžić.

Tako je, osim navedene, jedna od bitnih izmjena propisivanje postupka odabira OVT-a u prijelaznom razdoblju koje traje tri plinske godine (počinje 1. listopada 2018. a završava 1. listopada 2021.) a nakon čega se uloga OVT-a ukida.

"OVT će u prijelaznom razdoblju od tri plinske godine moći prodavati plin prema reguliranim uvjetima opskrbljivačima u obvezi javne usluge koji se odluče kupovati plin za potrebe opskrbe kućanstava u obvezi javne usluge od OVT-a", rekao je Validžić.

Plinski štednjak

Plinski štednjak

Izvor: Reuters / Autor: Nigel Roddis

Prijedlogom novog zakona propisan je i postupak odabira OOJU-eva na javnom natječaju sukladno kriterijima propisanim prijedlogom zakona koji provodi HERA. 

Nakon završetka prijelaznog razdoblja od tri plinske godine HERA će OOJU-eve birati na javnom natječaju s tim da je jedan od glavnih kriterija za odabir visina marže koju će oni zaračunavati kućanstvima, koja može bit manja ili jednaka marži koju je sukladno metodologiji odredila HERA. 

Validžić kaže da je time omogućen opstanak opskrbljivača u obvezi javne usluge i nakon prijelaznog razdoblja od tri plinske godine, kako bi se zaštitili kupci iz kategorije kućanstava, odnosno kako bi se kućanstvima omogućila opskrba prema reguliranim uvjetima koja podrazumijeva i određivanje najviše moguće cijene po kojoj se plin može prodavati kućanstvima. 

Novi zakon propisuje i postupak određivanja zajamčenog opskrbljivača na tržištu s obavezom isporuke plina krajnjem kupcu na distribucijskom sustavu koji je pod određenim uvjetima ostao bez opskrbljivača.

Plinovod preko Velebita

Plinovod preko Velebita

Izvor: tportal.hr / Autor: Danko Stjepanović

Iako je ta mogućnost, rečeno je, i dosad postojala, bila je manjkava kada je riječ o načinu odabira zajamčenog opskrbljivača. U prijedlogu novog zakona navodi se kako je to od velike važnosti za normalno funkcioniranje tržišta, ako bilo koji od opskrbljivača na tržištu više ne bude u  mogućnosti isporučivati plin svim krajnjim kupcima na distribucijskoj mreži.

Jedna od novosti je i da je za vrijeme trajanja prijelaznog razdoblja od tri plinske godine, ostavljena mogućnost prioritetnog zakupa skladišta za dio koji se odnosi na javnu uslugu - direktno ili indirektno putem OVT-a, radi osiguranja sigurnosti opskrbe i to tako da se dio kapaciteta sustava skladišta raspodjeli proporcionalno udjelu potrošnje kućanstava u obvezi javne usluge.

"Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izradilo je nacrt prijedloga novog Zakona o tržištu plina u kojem je obuhvatilo zahtjeve Europske komisije, na način koji neće imati značajnijih posljedica na hrvatsko tržište u odnosu na trenutno stanje", zaključio je Validžić.

Prijedlog novog zakona bi pred Vladu trebao bit upućen u prvom tjednu nakon Nove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!