RAST ĆE JOŠ

Cijena kave najviša u 30 godina

kava

kava

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Cijena kave tipa arabica na burzi sirovina ICE u utorak je porasla za dva posto, na 2,7840 dolara za libru (0,45 kg), što je najviša vrijednost u posljednjih 30 godina

Od lipnja 2010. godine cijena kafe je više nego udvostručena, a većina analitičara očekuje da će se povećati na tri dolara za libru. Također upozoravaju da je potražnja kave ostala visoka i u doba krize.

Rast cijene uvjetuje nekoliko faktora. Jedan od njih je već treći slab rod u Kolumbiji koja je vodeći proizvođač visoko kvalitetne kave arabica. Slaba će biti i proizvodnja kave u Brazilu, koji je najveći uzgajivač kave na svijetu.

Brazil će ove godine imati silaznu fazu u redovnom dvogodišnjem proizvodnom ciklusu. Prema nekim izvorima, Brazil drži i velike zalihe kave jer se nada da će cijene dalje rasti.

U prošlosti je na cijenu kave uticalo uglavnom loše vrijeme u Brazilu. Sada, međutim, prevladava zabrinutost zbog zaliha. Poljoprivrednici u Srednjoj Americi su zbog niskih cijena kave od 2000. do 2004. godine smanjili površine na kojima se gaji kava i nisu ih ponovo povećali. Sada se, s određenim kašnjenjem, osjećaju posljedice toga, ukazuju analitičari.

Reakcija ponuđača na rast cijena je kod kave mnogo sporija nego kod druge robe, na primjer šećera. Od sadnje drveta do prvog ubiranja ploda kave mogu proći i četiri godine, podsjeća Reuters.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi