SVE ZBOG REBALANSA

Cigarete poskupljuju za kunu?

pušenje pušač

pušenje pušač

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Kako bi povećala proračunske prihode, Vlada, prema neslužbenim informacijama, intenzivno razmišlja o novom podizanju trošarina za 80-tak lipa na duhanske proizvode, piše Poslovni dnevnik. Pritom računa da cigarete zbog toga ne bi trebale poskupiti više od kune

Iako službenih najava nema, Ministarstvo financija privlači mogućnost da se na godišnjoj razini od trošarina na cigarete uprihoduje dodatnih 250 i 300 milijuna kuna. Po toj računici bi se u zadnjem tromjesečju 2010. u proračun slilo između 60 i 75 milijuna kuna više nego sada, ali pod pretpostavkom da ne dođe do pada prodaje cigareta kojih se godišnje proda između 350 i 400 milijuna kutija.

Na sadašnjoj cijeni najjeftinije marke Tvornice duhana Rovinj - kutije Yorka od 13 kuna, nakon što podmire davanja državi u iznosu 9,93 kune (7,50 trošarina i 2,43 PDV), proizvođač i trgovac dijele preostalih 3,07 kuna. S novom trošarinom, pod uvjetom da cijena ostane 13 kuna, ukupno davanje za trošarine po kutiji penje se 8,32 kune, porez na dodanu vrijednost ostaje isti, a proizvođaču i trgovcu za podjelu ostaje tek nešto više od dvije kune, piše Poslovni dnevnik.

Pušači, pak, poskupljenja cigareta na hrvatskom tržištu - gdje koštaju gotovo dva puta više nego u legalnoj prodaji na ostatku Balkana (kutija Marlbora u Crnoj Gori košta 12 kuna, a u Hrvatskoj 22, op.a.) - 'pozdravljaju' kupovinom kod krijumčara, prelaskom na jeftinije brendove ili prestankom pušenja.

Zbog toga se s projekcijama zarade državnog proračuna na povećanju trošarina na cigarete ne treba biti previše optimističan, piše Poslovni dnevnik, bar dok ne prođe prvotni šok za potrošače i dok se ne naviknu na nove cijene.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi