PODRAVKA ČISTI PORTFELJ

Česi kupili Studenac, vraćaju proizvodnju Inke, Voćka i Nare u Hrvatsku

20.09.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Podravka je prodala punionicu mineralne vode Studenac slovenskoj Radenskoj. Novi vlasnik je samo nominalno slovenski jer je Studenac lani preuzela češka Kofola. Ta češka tvrtka već radi u Hrvatskoj jer je od Badela 1862 preuzela proizvodnju bezalkoholnih pića i njegove brendove – Voćko, Inku i Naru

Preuzimanjem Studenca završava saga o njegovoj prodaji – Podravka se biznisa s pićima pokušava riješiti već dvije godine, a sada je u tome konačno uspjela.

'Potpisan je ugovor o prodaji udjela u Studencu. Činimo daljnji korak u internacionalizaciji poslovanja, to se u skladu s odlukom da prodamo biznis s pićima. Pregovarali smo dugo i drago mi je da smo potpisali ugovor s Kofolom. Vjerujemo da sa snagom koju ima Kofola, Studenac i Studena budu jači vani i u Hrvatskoj', rekao je šef Podravke Zvonimir Mršić

Dodao je kako mu je bilo izuzetno važno da se postigne sporazum koji će biti dobar za dioničare i socijalne partnere.

'Na rok od 18 mjeseci Kofola će garantirati sva prava radnika u Studencu. Svi radnici će biti zbrinuti. Sjedište kompanije će biti u Lipiku, osim proizvodnog pogona, Lipik će imati i upravu', rekao je Mršić uz opasku kako su postigli cijenu koja je zadovoljavajuća za obje strane.

Vlasnik Kofole, Čeh grčkog podrijetla Jannis Samaras rekao je da Česi i Slovaci vole Hrvatsku te da vole ići ovamo na more, a to je već dobar razlog za investiranje: 'Bit ćemo ovdje češće. Mi smo vrlo dobri u razvijanju lokalnih brendova koje jako volimo. Pokušavamo pronaći najbolje lokalne brendove koje bi mogli razvijati. Na tom tragu smo bili i kad smo preuzimali Radensku.'

Prema njegovim riječima Studenac ima velik potencijal da postane važan brend na tržištu mineralnih voda. 'Strateški smo orijentirani na jadransku regiju – prije dvije godine kupili smo Radensku, kupili smo ove godine Badelove brandove i želimo da i oni budu jaki. To je naš posao', tvrdi Samaras.

Što se tiče cijene, Mršić je rekao da se ona ne može objaviti danas, dok je Samaras objasnio kako će u budućnosti raditi na proizvodnji Nare, Voćka i Pepsija te Studenca za domaće i strana tržišta. Najavio je i kako će se Inka, Voćko i Nara uskoro ponovno puniti u Hrvatskoj, a ne u Sloveniji.

'U Lipiku ćemo uložiti u proizvodne kapacitete. Možda ćemo tamo i prebaciti proizvodnju iz nekih drugih zemalja. Svi radnici će ostati, a u budućnosti ćemo zaposliti 30 do 40 komercijalista', rekao je Samaras.

Predsjednik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković zaključio je kako je u ovom poslu stvorena socijalna klauzula koja će radnicima garantirati radna mjesta. 'Ona podrazumijeva veće prava nego što naš Zakon predviđa. Prijenos prava iz kolektivnog ugovara ide na tok od 18 mjeseci, a mi kao sindikat ćemo biti konstruktivni u pregovorima s novom Upravom', zaključio je.