ZANIMLJIVOST U KARIJERI

Čačićev savjetnik Ante Ramljak svjedok u aferi Spice

Ante Ramljak

Ante Ramljak

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Ante Toni Ramljak, financijski stručnjak kojeg je ministar gospodarstva Radimir Čačić imenovao kao posebnog savjetnika za evaluaciju javnih poduzeća i ulagačke projekte u energetici, pojavit će se kao svjedok na suđenju u aferi Spice. Iako ga zove tužiteljstvo, odvjetnik Anto Nobilo se nada da bi aktualni savjetnik ministra gospodarstva mogao pomoći njegovom klijentu - nekadašnjem ministru gospodarstva Damiru Polančecu, kojeg se tereti da je kao član kriminalne skupine htio preuzeti Podravku njenim novcem

Novi Čačićev savjetnik Ante Ramljak poznat je u svijetu investicijskog bankarstva, u Ministarstvo gospodarstva došao je nakon petogodišnjeg iskustva u Škegrinom fondu Quaestus. Prije toga godinama je vodio hrvatsku podružnicu CAIB-a (Creditanstalt Investment Bank), investicijskog dijela Bank Austrije koja je ušla u sastav talijanskog UniCredita. Taj period njegove karijere bio je zanimljiv istražiteljima afere Spice. Naime, dok tužiteljstvo tvrdi da je Podravkina uprava kupovala dionice za sebe, bez znanja skupštine i nadzornika, i bez ikakve opasnosti od preuzimanja, obrana zastupa tezu da su se menadžeri zapravo branili od neprijateljskog preuzimanja norveške tvrtke Rieber&Son.

I dok je tužiteljstvu uporište dokument Merill Lyncha, obrana se poziva na dokument kojim žele dokazati da je norveški Rieber&Son angažirao CAIB kako bi kroz nekoliko koraka stjecao Podravkine dionice s namjerom preuzimanja. Dokument iz 2004. godine, koji potpisuju direktori CAIB-a Ante Ramljak i Thomas Kofler, novinarima je prije godinu dana podijelila obrana osumnjičenih u aferi Spice, predstavljajući to kao krunski dokaz koji bi trebao potvrditi da je Podravka bila na meti neprijateljskog preuzimanja.

S obzirom da je Ante Ramljak nakon Čačićevog imenovanja postao zanimljiv javnosti, pokušali smo saznati nešto više o autentičnosti dokumenata, odnosno je li doista trebao za Norvežane odraditi operaciju preuzimanja Podravke, no nije htio o tome razgovarati.

Kontaktirali smo Antu Nobila, odvjetnika Damira Polančeca, koji nam je rekao da bi se Ante Ramljak u ožujku ili travnju trebao pojaviti kao svjedok na suđenju, koje je počelo u lipnju 2011. godine. 'Ramljak nam je vrlo važan svjedok u cjelokupnom našem mozaiku obrane, iako je zapravo svjedok optužbe. On je radio u CAIB-u kojeg je Rieber&Son angažirao za kupnju dionica, postojali su skrbnički računi, nama je strašno važno da dokažemo da je opasnost od neprijateljskog preuzimanja bila realna', izjavio je Nobilo za tportal.

No zbog same činjenice da ga tužiteljstvo zove kao svjedoka očekuje se da njegovo svjedočenje neće ići u prilog optuženicima, među kojima je i Damir Polančec. Ipak, Nobilo se nada drugačijem ishodu.

Polančecov odvjetnik kaže da je dosad saslušano dvadesetak od 150 svjedoka optužbe te tvrdi da je većina njih svojim iskazima zapravo pomogla – obrani. 'Pretpostavljam da će tužiteljstvo htjeti preko Ramljaka dokazati da Norvežani nisu htjeli preuzeti Podravku, no bude li pošteno svjedočio, mogao bi potvrditi da su zapravo htjeli.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi