PRESKAKANJE STEPENICA

Čačić najavio poskupljenje grijanja prije HERA-e

10.10.2012 u 11:24

Bionic
Reading

'Ono što se desilo s električnom energijom, desit će uskoro i u toplinarstvu', rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radmir Čačić na današnjem Forumu Euforija posvećenom energetici. Time je drugi čovjek Banskih dvora praktički potvrdio kako će grijanje ove godine sigurno poskupjeti, i to prije odluke Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA)

HEP-ova tvrtka Toplinarstvo je prošli mjesec zatražila od šest gradova - Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Siska, Zaprešića i Samobora – poskupljenje grijanja od 36,7 posto

Dizanje cijena trebala je potvrditi i HERA-a iako njezino rješenje prema važećem Zakonu o energiji nije obvezno već poskupljenje moraju odobriti jedinice lokalne samouprave

I prije odluke regulatorne agencije gradonačelnici svih šest gradova, preko medija, poručili su kako neće pristati na poskupljenje.

Vlada je u međuvremenu na prošlotjednoj sjednici izmijenila, poštujući EU regulativu, Zakon o energiji i sve ovlasti za dizanje cijena energije dala u ruke HERA-i.

Naravno, izmjene zakona treba još izglasati Sabor, ali sudeći prema Čačićevim najavama, to je samo formalnost. Kao što je izgleda i formalnost samostalnost i neovisnost HERA-e.

Prvi potpredsjednik Vlade nije precizirao koliko će točno poskupljenje biti, to je izgleda ipak prepustio stručnjacima u regulatornoj agenciji.