NOVA FORMULA

Čačić i Linić ruše cijenu naftnih derivata?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Stručnjaci u Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu financija već dulje vrijeme razmatraju mogućnost izmjene Pravilnika o utvrđivanju maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, što bi u konačnici trebalo dovesti do poda cijena goriva, piše Večernji list

Analiziraju se dvije mogućnosti. Prva se odnosi na smanjenje posebnog poreza u iznosu od 60 lipa po litri goriva koji su potrošači do sad plaćali za financiranje gradnje autocesta. Kako njih Vlada planira dati u koncesiju, taj iznos će biti smanjen na 40 lipa po litri. Ta mjera, piše Večernji list, pomogla bi potrošačima, a ne bi opteretila trgovce.

Drugi mogući model je promjena regulative o maksimalnom rastu i padu cijena. Po dosadašnjem pravilu nije dopušteno povećavati ili smanjivati za više od 3 posto. Po novom prijedlogu to bi pravilo dalje vrijedilo isključivo za rast cijena, dok bi, u slučaju da izračunska formula tako pokaže, smanjenje cijene bilo bez ograničenja.

Takav model, ako bude prihvaćen, vjerojatno će izazvati dosta nezadovoljstva među trgovcima naftom, jer u znatnoj mjeri troškove eventualnih naglih poremećaja globalnih cijena nafte s krajnjim potrošača prebacuje na njih, piše Večernji list.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi