ŠTETE OD VULKANA

CA i zračne luke izgubili 20 milijuna kuna

19.04.2010 u 12:55

Bionic
Reading

Vulkanski oblak koji se nadvio nad Europu nanio je novi udar zračnim prijevoznicima već ionako dobrano iscrpljenima posljedicama recesije. Prema najnovijim procjenama Međunarodne udruge za zračni prijevoz, izgubljeni prihodi aviokompanija dosežu 250 milijuna dolara dnevno, a šteta hrvatskog nacionalnog prijevoznika Croatia Airlinesa procjenjuje se na oko pola milijuna eura na dan

Premda su u ponedjeljak hrvatske zračne luke otvorene za promet, to neće značajnije popraviti situaciju u hrvatskom zračnom prometu budući da je većina letova na europskim linijama otkazana. Zbog milijunskih gubitaka koji rastu iz dana u dan, Udruženje zračnog prometa pri HGK već zahtijeva da se proglasi elementarna nepogoda.

Zbog paralize zračnog prometa, nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u četiri dana izgubio je dva milijuna eura. U tom je razdoblju u zrakoplovima Croatia Airlinesa trebalo letjeti oko 14.500 putnika. Kompanija trpi i neizravne štete zbog gubitka povjerenja putnika u civilni zračni prijevoz te prelaska na druge oblike prijevoza.

CA se nalazi u izuzetno teškoj situaciji, osobito ako se uzmu u obzir i teškoće u poslovanju koje je prouzročila recesija. Naime, prošlogodišnji gubitak od 198,77 milijuna kuna ugrozio je opstanak Croatia Airlinesa pa bi dodatni gubici zbog 'vulkanske krize' mogli biti fatalni.

Ogromne štete trpe i hrvatske zračne luke. Prema prvim procjenama, Zračna luka Zagreb dnevno gubi oko 400 tisuća kuna, a splitska i dubrovačka između 250 i 350 tisuća kuna.

Prema grubim procjenama, dosad izgubljeni prihodi Croatia Arilinesa i hrvatskih zračnih luka penju se na 20 milijuna kuna. 

Naglašavajući ozbiljnost situacije, Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) objavila je danas da će posljedice 'vulkanske krize' biti ozbiljnije od onih terorističkih napada na New York 2001. Čelnik te industrijske grupacije Giovanni Bisignani pozvao je na hitnu akciju da bi se omogućilo sigurno ponovno otvaranje zračnog prostora.