OPSEŽNI RADOVI

Butković i ravnatelji lučkih uprava potpisali ugovore o ulaganju 50 milijuna kuna

29.03.2017 u 14:47

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelji lučkih uprava potpisali su u srijedu ugovore o izgradnji, sanaciji i rekonstrukciji objekata podgradnje u lukama otvorenima za javni promet, vrijedne ukupno 50 milijuna kuna

Ugovore su s Ministarstvom sklopili ravnatelji lučkih uprava Pula, Umag-Novigrad, Mali Lošinj, Krk, Rab, Bakar-Kraljevica-Kostrena, Novi Vinodolski, Novalja, Senj, Zadar i Vela Luka te lučkih uprava Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Potpisivanju je prisustvovao predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je istaknuo da je Hrvatska jedina od svih europskih zemalja mediteranska i podunavska, "što je naša silna dodana vrijednost, kako u turističkom i gospodarskom, tako i u općem kulturnom i civilizacijskom pogledu".

Premijer je posjetio da je lani prihvaćena Strategija pomorskog razvitka i integralne pomorske politike RH, a potom su donijeti nacionalni planovi razvoja luka. Dodao je da je to izrazito važno za prometno povezivanje otoka i priobalja s unutrašnjosti i europskim koridorima.

Zadnjih deset godina, kako je rekao, u Hrvatskoj je u sustav županijskih i lokalnih luka investirano više od 500 milijuna kuna. Dodao je da su luke važne za razvoj hrvatskih otoka te da Vlada vodi računa o kvalitetnom obalnom i linijskom prometu kako bi se komunikacija između otoka i kopna međusobno ojačala i bila na razini koju očekuju otočani i turisti.

"Sanacije i rekonstrukcije pridonijet će ukupnoj modernizaciji luka. Nacionalni planovi bit će preduvjet i podloga za izradu projekata i aplikaciju za dodatna sredstva kako bismo i tom dodanom vrijednošću europskoga proračuna omogućili kvalitetniji razvoj naših luka i općenito ravnomjerniji regionalni razvoj Hrvatske", zaključio je Plenković.

Ministar Butković podsjetio je da su ovogodišnja proračunska izdvajanja od 50 milijuna kuna za lučke uprave povećana u odnosu na prošlu godinu za deset milijuna kuna.

Obnova lučke infrastrukture pridonosi kvaliteti života i ostanku stanovništva na otocima, rekao je, pojasnivši da je potpisano devet ugovora za započete projekte i devet sporazuma nakon kojih slijede javni natječaji.

Najavio je da bi Ministarstvo, nakon što su donijeti nacionalni planovi za luke, u idućih deset dana trebalo predstaviti akcijski plan, čime će se steći uvjeti za korištenje 80 milijuna eura iz europskih fondova.

Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Marojević u ime potpisnika je istaknuo je da su državna izdvajanja za luke najveća u zadnjih osam godina. Raduje ga što je velik dio tih ulaganja vezan za otoke, jer njima najviše trebaju ulaganja u lučku infrastrukturu. "Dobro je da je Vlada na početku svoga mandata to prepoznala", istaknuo je Marojević.

U Hrvatskoj ima 344 luka lokalnog značaja, 65 luka županijskog značaja te 6 luka od osobitog značaja za Republiku Hrvatsku.  

Trenutno su za sufinanciranje projekata izgradnje, sanacije i rekonstrukcije luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture na raspolaganju sredstva u iznosu od 50 milijuna kuna iz državnog proračuna za 2017. godinu, 80 milijuna eura iz fondova EU te 45 milijuna kuna iz sredstava HBOR-a.