borba s inflacijom

Butković: Donijet ćemo ozbiljne mjere zbog inflacije, neće biti udara na građane

31.08.2023 u 15:29

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podsjetio je nakon sjednice Vlade da su potpisana važna tri ugovora za prometnu infrastrukturu - dovršetak koridora VC, a iznosi 45,9 milijuna eura, zatim ugovor za ekologizaciju Zračne luke Zadar te novi terminal Lučke uprave Split

Vezano uz NPOO, rekao je da je Hrvatskoj na raspolaganju 3,5 milijardi eura, a kada se govori o njegovoj provedbi, Hrvatska je po podacima najbolja, jer raspisano je natječaja više od tri milijarde eura.

'Danas je donesena odluka o modifikaciji NPOO-a, usvojen je nacrt Dodatka NPOO-a koji obuhvaća nove investicije u vrijednosti od gotovo četiri milijarde eura, a riječ je o ulaganjima u obnovu, obrazovanje, energetiku i prometnu infrastrukturu. Plan je da se u konačnici sve iskoristi, a u razgovoru s Europskom komisijom vidjet ćemo koliko, u kojoj mjeri, koji su uvjeti', rekao je.

Na pitanje tko će provesti te projekte, rekao je da se situacija polako stabilizira. 'Kada govorimo o velikim strateškim projektima, dolaze mnoge strane tvrtke i vjerujemo da će biti zainteresiranih za gradnju', dodao je.

Komentirajući rast BDP-a, rekao je da je to dobra vijest, dok je za inflaciju koja ponovno raste rekao da će se provesti analiza, jer nije bilo rasta energenata.

'Vidjet će se što se može napraviti oko mjera, a ako trend bude još išao gore, donijet će se ozbiljnije mjere', rekao je. Nije želio reći o kakvim bi se mjerama radilo, ali odnosit će se na odgovorne u lancu koji utječu na inflaciju. Očito je, rekao je, da je bilo neopravdanih dizanja cijena. 'Odluka će biti donesena sredinom rujna. Razgovarat će se i o porezu na ekstraprofit', naveo je.

  • +5
247. sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Istaknuo je da će mjere i dalje biti ciljane i izbalansirane i da neće biti nikakvih udara na građane.

Govorio je i o sustavu naplate cestarina. 'Hrvatske autoceste i čitav cestarski sektor su restrukturirane, a jedna od mjera bila je i uvođenje novog sustava naplate koji je dobio potvrdu kroz NPOO sa stopostotnim financiranjem. Bit će beskontaktni sustav, bez rampi. Putem aplikacije moći će se obnoviti račun. Evaluiramo pristigle ponude, došlo je 10 ponuda, čekamo odluku o odabiru, a onda će se ići u implementaciju sustava. To je super projekt, nismo mi nazadni. Vinjete odlaze u povijest do 2027., po direktivi EU-a. Beskontaktni sustav naplate neće nam riješiti probleme gužvi oko Zagreba, pa smo pokrenuli projekt hitnog projektiranja treće trake do Karlovca i treće trake obilaznice Zagreba, za što će trebati par stotina milijuna eura', objasnio je.