tržište kapitala

Burza otvorila godinu u crvenom, Agrokorove perjanice uzletjele

tportal

Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Domaće tržište kapitala novu je godinu otvorilo u crvenom teritoriju, pri čemu su indeksi CROBEX i CROBEX10 kliznuli 0,20 posto i 0,35 posto. Od sektorskih indeksa najlošiju izvedbu imao je građevinski sektor, čiji je indeks potonuo 4,7 posto

Trgovanje je prošlo sa svega jednim milijunašem, uz ukupan promet od oko 7,3 milijuna kuna, što odgovara prosječnom trgovanju u ovo blagdansko vrijeme. Najlikvidnije izdanje bila je dionica Peveca, koja je zabilježila pad cijene od 2 posto, uz oko 1,9 milijuna kuna prometa, što je bila uvjerljivo najveća likvidnost.

Po prometu slijedi dionica Končar Elektroindustrije, s 942 tisuće kuna protrgovane vrijednosti i padom cijene od 2,1 posto, te dionica Leda koja je skočila 14,8 posto na oko 600 tisuća kuna prometa. Atlantska plovidba prikupila je 565 tisuća kuna prometa, uz skok cijene od 3,9 posto, što je njezin četvrti uzastopni dan rasta.

Titula dobitnika dana ipak ide dionici Jamnice, koja je lansirana 43 posto u zeleno. Dobru izvedbu imale su i ostale Agrokorove perjanice, poput Belja i Zvijezde, koje su skočile 19,5 posto i 17,9 posto. Investitori vjeruju kako će u tim dionicama ostati nešto vrijednosti za manjinske dioničare i nakon provedbe restrukturiranja Agrokora. Na strani gubitnika vrijedi izdvojiti dionicu Instituta IGH koja je potonula 6,9 posto, a slabe su izvedbe imale i dionice Slavonskog ZIF-a, Ingre i Đuro Đaković Grupe, koje su na vrijednosti izgubile redom 6,8 posto, 5,0 posto i 3,5 posto. 

Dobitnik dana  Jamnica   +42,86%  5500,00

Gubitnik dana  Institut IGH   -6,86%  190,00

CROBEX    -0,20%   1839,22

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!