EUROCHAMBERS U ZAGREBU

Burilović: trebamo komore koje vode konkurentnom gospodarstvu

17.06.2016 u 14:25

Bionic
Reading

Stvaranje suvremenih komora okrenutih potrebama gospodarstva i kreiranje politika koje vode konkurentnom gospodarstvu treba biti imperativ, kazao je u petak predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović na 119. Godišnjoj skupštini Eurochambresa, koja se po prvi put održava u Hrvatskoj

Burilović je zahvalio je Eurochambersu na podršci HGK-u u očuvanju ugleda i kontinuiteta, s obzirom da je HGK, kako je rekao, unazad dvije godine bio izložen propitivanjima o svojoj svrsi te mu je opstanak donekle bio upitan. Činjenica da se tada predsjednik Eurochambresa Richard Weber osobno bio sprema uključiti u obranu opstojnosti HGK govori o njegovoj važnosti, kazao je Burilović.

‘Živimo u vremenu promjena, u vremenu kada tržište diktira ponudu i potražnju, u vremenu kada bez prilagodbe i stvaranja dodatne vrijednosti nije moguće opstati. Stoga se i komore mijenjaju. Danas je naš fokus na članicama, ispunjenju njihovih potreba, jer je to jednin način koji vodi konkurentnosti gospodarstva’, istaknuo je Burilović.

Dodao je kako je stvaranje suvremenih komora okrenutih potrebama gospodarstva, stvaranje politika koje vode konkurentnom gospodarstvu ono čemu teže. ‘U današnjem svijetu promjena stvaranje snažnih komora treba biti imperativ’, naglasio je.

Treba paziti i na politiku

Istaknuo je i da su politička zbivanja koje Hrvatska prolazi ovih dana dodatan razlog da komore moraju imati ključne uloge u procesu jačanja gospodarstva. Jer su one prije svega faktor stabilnosti i jak oslonac tvrtkama u njihovom poslovanju, kazao je.

Burilović je ponovio kako je u procesu promjena i prilagodbe HGK na svom primjeru pokazala kako je provođenje ključnih reformi u kratkom roku moguće i važno. Stoga će se HGK i dalje razvijati u smjeru da bude partner gospodarstvu i ići u korak s potrebama članica, a u tome očekuje i potporu Eurochambersa, kako na nacionalnoj tako i na EU razini.

Digitalna ekonomija jedan je od pravaca kojima komore trebaju ići, rekao je Burilović te dodao kako komore moraju osigurati potporu i platformu za što lakše uključivanje članica u globalne tokove poslovnih procesa.

‘Jedan od puteva kojim treba ići je digitalizacija komora, odnosno stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja. Komore su te koje trebaju upozoravati i ukazati na prepreke s kojima se poduztenici susreću, koje ih sprječavaju u njihovom razvoju. Komore moraju stvoriti digitalnu platformu koja će znatno olakšati poslovanje, posebice malih i srednjih poduzeća’, kazao je.

Novi modeli suradnje

Stvaranje novog modela digitalne komunikacije, suradnja između komora, ohrabrivanje poduztenika na digitalnu transformaciju i pružanje podrške u tom procesu put je koji vodi jačanju konkurentnosti samih poduztenika, a time i gospodarstva kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini, dodao je.

Godišnja Skupština Eurochambresa okupila je predsjednike i direktore europskih nacionalnih komora iz 30-ak zemalja, a središnja tema ovogodišnje skupštine je digitalna komora u službi digitalnoga gospodarstva.
Misija Eurochambresa je razvijati povoljno i konkurentno poslovno okruženje na području Europe i šire.

HGK je članica Eurochambresa od listopada 2000., od kada putem svojeg Predstavništva u Bruxellesu aktivno sudjeluje u radu tog udruženja zastupajući interese svih sektora hrvatskoga gospodarstva