SUPER INVESTICIJA

Buffettova zarada života: Evo koliko je legendarni investitor zaradio na dionicama Applea

05.01.2022 u 20:43

Bionic
Reading

Warren Buffett jedan je od najpoznatijih svjetskih investitora. Njegovi se potezi na tržištu itekako prate i to već nekoliko desetljeća. Njegove kupnje ili prodaje služe kao signal ostalim investitorima i kao pokazatelj u kojem smjeru ide tržište ili pojedini njegovi segmenti.

Ovih je dana postalo jasno kako je Apple jedna od najboljih oklada koje je Buffett ikad odigrao. Zasad je na dionicama Applea zaradio nevjerojatnih 120 milijardi dolara.

Tehnološki div srušio je ovih dana još jedan rekord i ovaj tjedan premašio tržišnu procjenu od tri bilijuna dolara.

Berkshire Hathaway počeo je kupovati dionice Applea 2016. godine, a do sredine 2018. konglomerat je akumulirao 5% vlasništva nad proizvođačem iPhonea, udio koji je koštao 36 milijardi dolara. Danas taj udjel vrijedi čak 160 milijardi dolara.

“Bez sumnje, to je jedna od najjačih investicija koje je Berkshire napravio u posljednjem desetljeću,” rekao je za CNBC James Shanahan, Berkshire analitičar u Edward Jones.

Osim Appleove divovske vrijednosti cijene dionica, to je također bila unosna oklada za Berkshire zbog svojih velikih isplata dividendi. Berkshire je uživao redovite dividende, u prosjeku oko 775 milijuna dolara godišnje.

Buffettova averzija prema vrhunskim tehnološkim dionicama odavno je poznata, ali "prorok iz Omahe" se zagrijao za sektor u posljednjem desetljeću uz pomoć njegovih zamjenika za ulaganje Todda Combsa i Teda Weschlera. Berkshireov udio u Appleu sada čini više od 40% njegovog portfelja, prema izračunima InsiderScore.com.

“To je vjerojatno najbolji posao na svijetu”, rekao je Buffett u intervjuu za CNBC u veljači 2020. “Ne razmišljam o Appleu kao o dionici. Gledam na to kao na naš treći posao.”

  • +11
Apple iPhone 13 Pro i Pro Max Izvor: Apple / Autor: Apple

Ali nije vjerojatno da ćete čuti Buffetta kako likuje o pobjedničkoj trgovini jer to nije njegov stil i često brzo ističe kada dionice cijene da dobici još nisu stvarni i podložni daljnjim fluktuacijama.

"Berkshireovo ulaganje u Apple zorno ilustrira moć otkupa dionica", naveo je konglomerat u svom godišnjem izvješću za 2020. “Unatoč prodaji dijela dionica koje se dogodilo 2020. Berkshire sada posjeduje 5,4% Applea. To povećanje je za nas bilo besplatno, jer je Apple kontinuirano otkupljivao svoje dionice, čime je znatno smanjio broj koji sada ima pod kontrolom.”

“Ali to je daleko od svih dobrih vijesti. Budući da smo također otkupili dionice Berkshirea tijekom dvije i pol godine, sada neizravno posjedujete punih 10% više Appleove imovine i buduće zarade nego što ste imali u srpnju 2018.”, navodi Berkshire u izvješću.

Ulaganje u tehnološkog diva odigralo je ključnu ulogu u pomaganju konglomeratu da prebrodi koronakrizu 2020. jer su drugi stupovi njegova poslovanja, uključujući osiguranje i energetiku, doživjeli veliki udarac.