dani osiguranja

'Brzo smo reagirali na potres i isplatili preko 200 milijuna kuna štete i riješili više od 6.000 odštetnih zahtjeva'

12.11.2020 u 14:19

Bionic
Reading

Industrija osiguranja brzo je i spremno odgovorila na izazove pandemije koronavirusa i potresa, ocijenjeno je u četvrtak na konferenciji "Hrvatski dani osiguranja 2020.", priopćeno je iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO)

Na online konferenciji u organizaciji HUO-a i partnera raspravljalo se o trendovima, izazovima i transformacijama kroz koje prolazi industrija osiguranja u Hrvatskoj i svijetu.

"Brzo smo reagirali na potres i isplatili preko 200 milijuna kuna štete i riješili više od 6.000 odštetnih zahtjeva", rekao je predsjednik Upravnog odbora HUO-a Slaven Dobrić.

Istaknuo je da se industrija osiguranja nalazi u zahtjevnoj godini, obilježenoj pandemijom, potresom i zakonodavnim promjena.

"No, bez obzira na utjecaj negativnih okolnosti na poslovanje, prihode i profitabilnost, kao industrija smo prilično stabilno, pa i hrabro, odgovorili na sve te izazove", rekao je Dobrić.

Dodao je da je unatoč određenim fizičkim ograničenjima, osiguravateljska djelatnost održala kontinuitet poslovanja te je pružila adekvatnu uslugu i zaštitu svojim klijentima, a zdravstvene rizike za zaposlene svela na najmanju moguću mjeru.

Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić rekao je da je tržište osiguranja značajan faktor i važna poluga u generiranju rasta i stabilnosti, jer stabilnost financijskog sustava doprinosi snažnijem i boljem kreditnom rejtingu.

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman istaknuo je da je likvidnost i solventnost osiguratelja na zadovoljavajućim razinama, a društva za osiguranje početak krize dočekala su s medijalnim omjerom solventnosti gotovo dvostruko većim od regulatornog minimuma što im je uvelike olakšalo apsorpciju dosadašnjih tržišnih nestabilnosti.