EKONOMSKI INSTITUT:

Broj nezaposlenih povećat će se za 50.000

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 30.04.2009 10:00
  • Objavljeno 30.04.2009 u 09:40
Sandra Švaljek

Sandra Švaljek

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Bruto domaći proizvod smanjit će se za tri posto u ovoj godini, uz blagi oporavak u idućoj godini i rast od 0,9 posto. Recesija će osobito snažno pogoditi osobnu potrošnju, investicije i izvoz. Broj nezaposlenih ove godine će se povećati za oko 20 posto, odnosno za 50.000 osoba, prognoziraju stručnjaci Ekonomskog instituta u novom broju publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly

Analitičari EIZ-a konstatiraju da je hrvatsko je gospodarstvo suočeno s povećanim rizicima koji proizlaze iz nepovoljnih okolnosti u kojima se nalazi svjetsko gospodarstvo, neizvjesnosti oko otplate ili refinanciranja vanjskog duga te provođenja strukturnih reformi u domaćem gospodarstvu.

Najsnažniji se pad u 2009. očekuje kod osobne potrošnje (-5,4 posto), investicija (-7,8) i izvoza (-10 posto). Zbog pada potražnje, smanjit će se i uvoz, pa će se deficit tekućeg računa bilance plaćanja spustiti sa 9,4 posto u 2008. na 4,7 posto u 2009. Inflacija bi se trebala smanjiti na oko dva i pol posto ove i iduće godine.

Analitičari Ekonomskog instituta posebno su zabrinuti za stanje na tržištu rada. Tako se očekuje da će broj nezaposlenih u 2009. narasti za oko 20 posto, odnosno 50.000 osoba. Stopa nezaposlenosti će narasti na 14,6 posto. Negativni će se trendovi nastaviti i u 2010, doduše nešto slabijim intenzitetom, uz daljnje povećanje stope nezaposlenosti na 15,4 posto.

'Prognoze ekonomskih kretanja trenutačno su povezane s izrazitim rizicima. Oni se tiču stanja svjetskog gospodarstva, ali i strukturnih reformi u domaćem gospodarstvu. Ako kriza na svjetskim tržištima potraje, a domaće gospodarstvo propusti poduzeti nužne prilagodbe, to će se nepovoljno odraziti na mogućnosti oporavka, koji bi mogao biti slabiji i sporiji od očekivanja', ističu analitičari Ekonomskog instituta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi