PRIVATIZACIJA ŠKVEROVA

Brodosplit u četvrtak odlazi u Debeljakove ruke

25.02.2013 u 18:28

Bionic
Reading

U četvrtak 28. veljače u 13 sati biti će definitivno potpisan ugovor o kupoprodaji i privatizaciji Brodosplita. To je najvažniji zaključak današnjih pregovora ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka sa predstavnicima sindikata i uprave brodogradilišta u zgradi Uprave Brodosplita.

Mada danas na pregovorima nije bilo predstavnika DIV-a, sve važnije točke socijalnog sporazuma su uglavnom dogovorene, a neki detalji će se, po riječima Ivana Vrdoljaka još usuglasiti u iduća dva dana. 'Ovo što je danas napravljeno je trebalo napraviti prije petnaest i više godina i ne potrošiti više od 23 milijarde kuna. To je trebalo napraviti na vrijeme kad je brodarska industrija bila u usponu, a ne doći u ovakvu situaciju kada nema alternative. Sada imamo jedinog ponuđača i ovo je uspjeh, sačuvali smo najmanje dvije tisuće radnih mjesta, a ako bude dobro išlo može biti i dvije i pol i tri tisuće zaposlenih. Alternativa je bila likvidacija 1. srpnja', rekao je ministar Ivan Vrdoljak nakon sastanka.

Današnji dogovor je pozdravio i predstavnik sindikata Ozren Matijašević, te naglasio da je uglavnom ispoštovano ono što je sindikat svih ovih godina tražio, očuvanje proizvodnje i pravične otpremnine. 'Tražiti ćemo i prodaju 25 posto dionica radnicima po posebnim uvjetima i nadamo se da će do četvrtka zahtjevi sindikata biti pretočeni u socijalni sporazum, mada ne vjerujem da će biti velikog interesa za te dionice zbog toga što se radnici uglavnom bore sa golim preživljavanjem. Želim vjerovati da će se ostvariti socijalni sporazum kojeg ćemo u dobroj vjeri potpisati', rekao je Matijašević.

Na primjedbu novinara da Brodosplit ne kupuje DIV, nego novoosnovana tvrtka u vlasništvu DIV-a, Vrdoljak je odgovorio da je to jedini ponuđač, te ponovio da je jedina alternativa likvidacija i gubitak tri tisuće radnih mjesta. On je naglasio da je on kao ministar posrednik između sindikata i budućeg vlasnika u cilju postizanja socijalnog sporazuma koji bi trebao zadovoljiti obje strane, te izrazio nadu da će u tome u sljedeća dva dana do četvrtka u 13 sati uspjeti. Pred Brodosplitom i 3300 radnika su još tri dana neizvjesnosti.