VEĆI MINUS NEGO 2014.

Brodosplit natukao gubitak od 160 milijuna kuna

Bionic
Reading

U 2015. godini Brodosplit je, prema podacima kojima raspolaže Slobodna Dalmacija, ostvario minus od skoro 160 milijuna kuna. Poslovni su im rashodi bili za nekih 120 milijuna kuna viši od poslovnih prihoda, a financijski rashodi premašili su financijske prihode za četrdesetak milijuna kuna

Škverska Uprava prošlogodišnje minuse obrazlaže gubitkom na novogradnji 474, troškom amortizacije iz revalorizacije dugotrajne materijalne imovine, raskidom ugovora s kupcem novogradnje 475, troškovima faktoringa koje imaju jer 'prodavatelj dionica', tj. država ne ispunjava svoje obaveze, rezervacijama za 'garantne radove' na novogradnji 482 te troškovima za stare sudske presude i neiskorištene godišnje odmore.

Lanjski minus u svim je stavkama viši od ostvarenog u 2014. godini kada je dosegnuo 133 milijuna kuna.

Prema informacijama objavljenim na službenim stranicama Brodosplita, novogradnja 474 porinuta je polovicom lipnja prošle godine. Riječ je o brodu za prijevoz teških tereta, takozvanom heavy lifteru, građenom za nizozemsku tvrtku Jumbo.

Novogradnja 475 građena je za ruskog naručitelja koji je, prema informacijama objavljenim u medijima, zbog kašnjenja tužio Brodosplit, dok je novogradnja 482 brod betonara za splitski Plovput. Porinuta je lani u kolovozu.