snažan pad

Brodogradilište Viktor Lenac lani poslovalo s gubitkom od 21,5 milijuna kuna

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 28.02.2019 20:08
  • Objavljeno 28.02.2019 u 20:08
Brodogradilište Viktor Lenac

Brodogradilište Viktor Lenac

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Brodogradilište Viktor Lenac, član Palumbo grupe, lani je ostvarilo gubitak od 21,5 milijuna kuna, dok je u 2017. godini neto dobit iznosila nešto više od 37 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća koje je Lenac u četvrtak objavio na Zagrebačkoj burzi

Lenac je u prošloj godini zabilježio snažan pad ukupnih prihoda, za 51,1 posto, sa 521,2 milijuna kuna u 2017. godini na 254,8 milijuna kuna u 2018. godini.

Ukupni su rashodi, pak, pali za 41,9 posto, na 276,3 milijuna kuna.

Ukupni poslovni prihodi u 2018. iznosili su 252,3 milijuna kuna, a poslovni rashodi 271 milijun kuna te je gubitak iz poslovanja 18,7 milijuna kuna. Operativni rezultat prije obračunate amortizacije je pozitivan i iznosi 4,1 milijuna kuna, navode iz Brodogradilišta Viktor Lenac.

U izvješću se navodi da je nakon drugog tromjesečja, u kojem je ostvaren rast poslovnih prihoda, u trećem te posebno u četvrtom tromjesečju, ponovno zabilježena niska razina poslovnih prihoda, što je uzrokovano daljnjim padom prodajnih cijena i smanjenim prosječnim opsegom radova na projektima. Prihod u 2018. je stoga za 19 posto niži od planiranog.

Samo u četvrtom tromjesečju prošle godine gubitak Lenca iznosio je 9,6 milijuna kuna. Time je, unatoč velikom broju projekata remonta, njih više od 80, koje je Lenac dovršio tijekom 2018. godine ukupan gubitak poslovne godine dosegnuo visinu od 21,5 milijuna kuna, naglašava se u izvješću.

  • +6
  • +3

Brodogradilište Viktor Lenac

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Kako se nadalje navodi, ostvareni gubitak smanjio je visoku razinu likvidnosti, koju je brodogradilište osiguralo iznadprosječnim rezultatima u 2017. godini, ali ono i dalje redovno podmiruje sve svoje obveze prema radnicima, dobavljačima i financijskim institucijama.

Uprava Lenca u izvješću uz ostalo navodi i kako brodari, zbog jake konkurencije, nastavljaju tražiti nove načine smanjivanja troškova održavanja flota i odrađuju samo nužne remonte s ciljem zadovoljavanja zahtjeva klasifikacijskih društava. "U tom smislu se globalni trendovi brodarskog tržišta nisu značajnije mijenjali tijekom 2018. godine", ističe se u izvješću.

Također se napominje da offshore industrija u geografskom području koje gravitira Lencu ne pokazuje znakove oporavka u prošloj godini.

Uprava Lenca očekuje da će se takav trend tržišta, i na prihodovnoj i na troškovnoj strani, nastaviti pa stoga Lenac ubrzava proces prilagođavanja takvim okolnostima pojednostavljenjem i ubrzanjem proizvodnog procesa te optimizacijom resursa kroz uvođenje multi-skill načina rada i novih tehnologija. Društvo je u tom smislu koncem 2018. godine pokrenulo proces ciljanog smanjivanja broja zaposlenih kako bi produktivnost rada, a time i troškove, dovelo na razinu potrebnu za vraćanje konkurentnosti na tržištu remontne brodogradnje. Također, ulaskom novog većinskog vlasnika, talijanske Palumbo grupe, isti su preuzeli odgovornost za marketing i prodaju s ciljem da se centraliziranim upravljanjem prodajom postigne snažni sinergijski efekt na tržištu u 2019. i dalje, ističu iz Lenca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!