koronakriza

Britansko gospodarstvo palo u prvom tromjesečju

12.05.2021 u 11:14

Bionic
Reading

Gospodarstvo Velike Britanije smanjilo se za 1,5 posto u prvom tromjesečju, pokazali su u srijedu podaci državnog statističkog ureda (ONS), odražavajući utjecaj mjera zatvaranja u zimskom razdoblju

Prva procjena ONS-a pokazuje pad aktivnosti na tromjesečnoj razini i prekid uzlaznog trenda iz prethodna dva tromjesečja. U posljednja tri mjeseca 2020. aktivnosti su porasle 1,3 posto, a u razdoblju od srpnja do rujna 16,9 posto.

U ONS-u podsjećaju na zatvaranje škola i veliki pad prometa u maloprodaji na početku ove godine i napominju da je gospodarstvo još uvijek 8,7 posto ispod pretpandemijske razine, iz četvrtog tromjesečja 2019. godine, navodi BBC.

Ožujak je ipak donio snažan oporavak, koji se očitovao u 2,1-postotnom rastu aktivnosti, a potaknula ga je osobna potrošnja i otvaranje škola.

"Snažan oporavak u ožujku, predvođen maloprodajom i otvaranjem škola, nije bio dovoljan da spriječi pad britanskog gospodarstva tijekom cijelog prvog tromjesečja jer je zatvaranje utjecalo na velik dio uslužnog sektora", tumači direktor ekonomske statistike u ONS-u Darren Morgan.

Snažan rast aktivnosti bilježio je građevinski sektor, koji je sada premašio pretpandemijsku razinu, napominju u ONS-u.

"Unatoč teškom početku godine, gospodarski rast u ožujku dobar je znak za razdoblje koje je pred nama", rekao je britanski ministar financija Rishi Sunak.

  • +3
Epidemija koronavirusa u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Glavni ekonomist Instituta direktor Tej Parikh prognozira snažan oporavak gospodarstva u ovoj godini.

"Prvo tromjesečje trebalo bi označiti najnižu točku za gospodarstvu u 2021.", procjenjuje Parikh, ističući da su početak godine obilježiili zatvaranje i dodatni troškovi novih uvjeta trgovanja s EU-om.

U sljedećim mjesecima institut očekuje bolje rezultate zahvaljujući procjepljivanju, produljenju mjera proračunske potpore i itineraru postupnog otvaranja gospodarstva, navodi on.

  • +9
Brexit Izvor: EPA / Autor: ROBERT PERRY

I Suren Thiru iz Britanske trgovinske komore očekuje snažan oporavak u drugom tromjesečju, koji bi trebalo poduprijeti oslobađanje suspregnute potražnje paralelno ukidanju ograničenja i ubrzanom procjepljivanju. 

Pandemija je ipak prouzročila dugoročnu štetu, što znači da bi oporavak mogao biti sporiji no što mnogi, uključujući središnju banku, očekuju, naglašava Thiru.