PRVO TROMJESEČJE

Britanska podružnica gurnula DT u gubitak

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.05.2009 14:16
  • Objavljeno 07.05.2009 u 14:10
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Deutsche Telekom je u prvom tromjesečju zabilježio gubitak od 1,12 milijardi eura, zbog pada vrijednosti britanske podružnice T-Mobile, priopćila je ta kompanija. U prvom tromjesečju prošle godine DT je ostvario dobit od 924 milijuna eura, navodi se u priopćenju

Grupa je bila prisiljena otpisati 1,8 milijardi eura vrijednosti britanske podružnice T-Mobile zbog 'snažnog pada gospodarskih aktivnosti i oštrije konkurencije u Velikoj Britaniji'. Taj potez mogao bi obnoviti medijske špekulacije o mogućoj prodaji britanske mobilne jedinice.

Deutsche Telekom također je potvrdio informaciju koja je objavljena krajem travnja o 6,2-postotnom rastu prihoda u prvom tromjesečju, na 15,9 milijardi eura, i 2,7-postotnom rastu temeljne dobiti na 4,8 milijardi eura. To je objašnjeno integracijom grčkog telekomunikacijskog operatera OTE u knjige Deutsche Telekoma od 1. veljače.

Kada se izuzmu jednokratne stavke, prihodi su u prvom tromjesečju ostali nepromijenjeni na 15 milijardi eura dok je temeljena dobit bila niža 4,8 posto i iznosila je 4,5 milijarde eura, stoji u priopćenju.

Jedan od uzroka tog smanjenja bili su utjecaji valutnih tečajeva, dodaje se. 'Rezultati koje danas prezentiramo pokazuju šarenu sliku', kazao je predsjednik Deutsche Telekoma Rene Obermannn. 'Unatoč teškom okruženju na nekim tržištima, naša je pozicija relativno stabilna', dodao je.

Za cijelu godinu, grupa predviđa pad temeljne dobiti u rasponu od dva do četiri posto, kada se izuzme integracija OTE-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!