tempirana bomba

Britanija u strašnoj stambenoj krizi: Rate kredita su se udvostručile, najamnine divljaju

27.06.2023 u 21:31

Bionic
Reading

Stambeni krediti u Velikoj Britaniji trenutačno su tempirana bomba. Na vidiku je velika hipotekarna kriza jer uslijed sve većih kamatnih stopa sve manje ljudi može otplaćivati ratu kredita

Nacionalne banke diljem svijeta i dalje dižu ključne kamatne stope ne bi li ukrotile visoku inflaciju. Veća ključna kamatna stopa znači i veću mjesečnu ratu stambenog kredita, a izgleda da su zasad najgore prošli Britanci, kojima bi oni uskoro mogli postati nedostižni.

S obzirom na to da se inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu zadržala na visokih 8,7 posto, središnja banka je opet podigla kamatne stope, i to s 4,5 na vrlo visokih pet posto, što je rekordna stopa u posljednjih 15 godina.

Toplinski val u lipnju u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: Tolga Akmen

U najvećim su problemima dakako oni koji imaju kredite s promjenjivom kamatnom stopom ili pak oni čiji zajmovi s fiksnom stopom uskoro istječu. Zbog svega je u petak britanski ministar financija Jeremy Hunt sazvao izvanredan krizni sastanak s predstavnicima banaka i stambenih udruga – krediti su za britanske zajmoprimce sada tempirana bomba.

A ovako njihovi problemi izgledaju u praksi. Za razliku od mnogih drugih zemalja, poput Njemačke, u kojoj većina kredita ima fiksnu kamatnu stopu dug niz godina, Britanci su posljednjih godina uzimali kredite s fiksnim kamatnim stopama samo za prve dvije ili prvih pet godina. Tako bi si zajmoprimci ostavili prostora za potencijalno povoljnije kreditne opcije svakih nekoliko godina. I to je funkcioniralo dok su kamatne stope bile niske i dok ih središnja banka od kraja 2021. nije podigla čak 13 puta.

Kako piše Wirtschaftswoche, tko je u ljeto 2021., primjerice, podigao stambeni kredit od 200.000 funti na 25 godina i s dvogodišnjom fiksnom kamatom od 1,2 posto, plaćao je mjesečnu ratu 772 funte. Tada je ključna kamatna stopa iznosila samo 0,1 posto. Danas, kada ona uobičajena iznosi šest posto, rata za tu osobu povećana je na 1289 funti.

Dodajte tome visoke troškove života i relativno nisku razinu prihoda te imate situaciju u kojoj mnogi građani neće moći otplaćivati svoje kredite, što znači i krizu u nekretninskom sektoru.

Cijene nekretnina u zemlji već sada tonu zbog smanjene potražnje. S druge strane, najamnine na uglavnom dereguliranom tržištu ubrzano rastu, između ostalog zato što mnogi stanodavci još uvijek moraju i sami otplaćivati ​​svoje iznajmljene nekretnine.

Trećina od oko 28 milijuna britanskih kućanstava trenutno otplaćuje stambeni kredit. Pritom 1,5 milijuna vlasnika kuća ima kredit s promjenjivom kamatnom stopom, a za njih još 1,5 milijuna krediti s fiksnom kamatom istječu prije kraja godine. Njih će dočekati za 3000 funti veći godišnji trošak nego ranije.

Zasad je mala vjerojatnost da će tamošnje vlasti intervenirati, a bankama je sugerirano da bolje upoznaju svoje klijente s postojećim opcijama.