REKORDNA ZADUŽENOST

Britanija će dug smanjiti prodajom udjela u bankama

18.06.2009 u 11:15

Bionic
Reading

Britanija će iskoristiti zaradu od prodaje udjela u bankovnom sektoru kako bi smanjila ogromni državni dug, izjavio je britanski ministar financija Alistair Darling

Britanska laburistička vlada preuzela je povelike udjele u nekoliko banaka kako bi im pomogla prebroditi financijsku krizu. Vlada u ovoj godini očekuje rast javnog duga na rekordnih 175 milijardi funti (284,6 milijardi dolara).

'Nastavit ću činiti što god je potrebno kako bih osigurao održivost javnih financija, smanjenje zaduživanja i duga i istodoban nastavak ulaganja u državne službe i infrastrukturu', kazao je Darling u obraćanju skupini poslovnih ljudi u Londonu.

'Iskoristit ćemo zaradu od prodaje udjela u bankama za smanjenje državne zaduženosti', dodao je.

Nije kazao kada bi vlada mogla početi s prodajom udjela u bankama.

Korištenje zarade od prodaje dionica banaka moglo bi smanjiti potrebu za obuzdavanjem potrošnje ili povećanjem poreza u godinama koje dolaze.

Darling je nadalje upozorio na ponovnu pojavu opasnosti od inflacije, uslijed rasta cijena nafte. 'Dok nam u protekloj godini inflacija nije zadavala veće brige, globalne cijene nafte - koje su u tri mjeseca skočile za preko 25 dolara - ponovno počinju predstavljati razlog za brigu'.

'Oštar skok cijena roba mogao bi usporiti oporavak. Moramo nešto poduzeti - zajedno s drugim zemljama - kako bismo reducirali nestalnost cijena', upozorio je Darling.