GRADONAČELNIK CITYJA:

'Britanci se žele uključiti u obnovu riječke luke'

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 04.09.2012 17:07
  • Objavljeno 04.09.2012 u 17:07
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Alderman David Wootton, gradonačelnik londonskog Cityja i prvi čovjek najmoćnijeg financijskog središta u svijetu, posjetio je danas Rijeku, u pratnji svojih suradnika i poslovnih ljudi te britanskog veleposlanika Nj. E. Davida Slinna

Delegaciju je primio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, a susretu su prisustvovali i Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Predrag Bogičević, tajnik kabineta ministra u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja RH te Mladen Antunović, direktor tvrtke Plinacro.

Razgovarali su o mogućnostima daljnjeg razvoja Luke Rijeka, o najznačajnijem razvojnom projektu ove regije Rijeka Gateway Projectu, nizinskoj pruzi Rijeka–Zagreb te o drugim mogućim investicijskim projektima.

'Čuo sam ovdje zanimljive stvari, zanimljive sa stanovišta nekoga tko promovira biznis Velike Britanije. Našim investitorima su vrlo zanimljivi prvenstveno projekti koji su vezani uz obnovu vašeg waterfronta - izgradnja marine i stanova, nekoliko centara za zabavu i odmor. Također, čuli smo i podatke o LNG terminalu, Zračnoj luci Rijeka te o projektu intermodelnog logističkog centra', izjavio je Wootton nakon sastanka zatvorenog za javnost.

Dodao je da i gradonačelnik Londona Boris Johnson podržava Hrvatsku na njezinom putu Europskoj uniji.

Veleposlanik David Slinn rekao je da spomenuti projekti daju priliku za potvrdu nekih poznatih ekspertiza, znanje i vještina po kojima su engleski biznismeni i stručnjaci poznati, a koji bi ovdje mogli učiniti biznis za sebe, ali i biti korisni Hrvatskoj i regiji u realizaciji ovih vrlo zahtjevnih projekata.

Zdenko Antešić je istaknuo visoku podudarnost projekata Grada Rijeke i Republike Hrvatske jer je riječki prometni pravac, kako je rekao, prioritet ove Vlade u ovom mandatu. 'Učinit ćemo sve da ga realiziramo, da Rijeka stvarno postane vrata u Europu', izjavio je Antešić i izdvojio projekt izgradnje nove pruge, Luke Rijeke, terminala u Omišlju, aerodroma, koji su od velikog interesa kako za Rijeku tako i za Republiku Hrvatsku.

'Ohrabruje nas veliki interes za prezentaciju projekta oko gradnje riječkog waterfronta na Delti, no na ovakvim sastancima se i ne može očekivati da će netko kupiti dio zemljišta. I njih i nas, naime, obvezuju zakoni EU. To znači da se poslovi i kupoprodaja obavlja putem javnih natječaja, no vjerujem da će biti još kontakata i razmjene nekih detalja koje moraju razmotriti stručnjaci s obje strane te se nadam da će nešto od toga onda i uroditi konkretnim interesom engleskih investitora', optimističan je riječki gradonačelnik Obersnel.

Gradonačelnik Londonskog Cityja u Hrvatskoj boravi u organizaciji Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i UK Trade&Investment, Agencije za ulaganja i investicije Vlade Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Nakon susreta s Obersnelom, krenuo je školskim brodom 'Kraljica mora' u kraću vožnju do Omišlja, a jutros se već sastao s predsjednikom RH Ivom Josipovićem, ministrom Slavkom Linićem i guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem. Poslijepodne će u Zagrebu prisustvovati Okruglom stolu u organizaciji Britanskog veleposlanstva i UK Trade&Investmenta u partnerstvu s magazinom Banka, na temu 'Razvoj financijskih instrumenata i povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva'.

Prije sutrašnjeg odlaska planira se susresti s ministrima Radimirom Čačićem, Veljkom Ostojićem i Ivanom Vrdoljakom te biti na Okruglom stolu Hrvatske gospodarske komore i Britansko-hrvatske gospodarske komore, u suradnji s tvrtkom Allen & Overoy, na temu 'Razvoj i financiranje velikih energetskih i infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi