VIVA IZ GRUDE

Brat Dubravke Šuice svojom vodom okupirao dubrovačke kafiće

15.10.2015 u 07:01

Bionic
Reading

Iako je domaće tržište vode za piće podijeljeno između velikih igrača poput Jamnice, Coca Cole ili Atlantic grupe, još ima prostora za male lokalne igrače. Dokazuje to tvrtka Viva iz Grude pokraj Dubrovnika koja je osvojila gotovo sve kafiće i restorane u tom gradu, a posebno je dominantna u Starom gradu

Vivu je još 2001. osnovao javnosti nepoznati dubrovački poduzetnik Nikola Luetić, inače brat bivše HDZ-ove gradonačelnice, a trenutačno europarlamentarke Dubravke Šuice. Luetić se nije izlagao javnosti, niti je imao prevelikog doticaja s novinarima, a na internetu nema nijedne njegove fotografije.

Pokušali smo stupiti u kontakt s Luetićem te ga nazvali u tvrtku kako bismo ga upitali zbog čega se u startu odlučio baviti proizvodnjom vode, kakvi su mu planovi i je li mu u biznisu pomogla ili odmogla činjenica da mu je sestra poznata političarka, no do zaključenja teksta nismo dobili nikakav odgovor.

U proteklih pet godina, prihodi Vive relativno su stabilni na godišnjoj razini od dva milijuna kuna, dok dobit oscilira. Lani je primjerice iznosila 223.000 kuna, a godinu ranije samo 13.000 kuna. Usporedbe radi, najveće domaće tvrtke koje se bave prodajom vode godišnje uprihode na stotine milijuna kuna.

Prema podacima s Poslovne Hrvatske, Viva zapošljava devet radnika. Viva je, kako je to objašnjeno na internetskim stranicama tvrtke, nastajala polako. Nakon dugotrajnog čekanja dokumentacije za izgradnju punionice, prvi bageri zaorali su zemlju 2001. godine.

Dvije godine kasnije, punionica je bila završena, a proizvodnja započinje tek 2004. U početku su se punile plastične boce od litru i pol te pola litre, a proizvodni asortiman do danas je pojačan za boce od pet litara, galone od 18,9 litara te staklenke boce od pola i 0,75 litara. Viva je inače izvorska voda, a puni se iz rijeke Ljute.

'Bilo je složeno i naporno, ali na kraju je rezultat pozitivan, otvorena je punionica, radna mjesta, a posljedični multiplikativni efekt za širu lokalnu zajednicu više je nego dobar', rekao je Luetić prije četiri godine za Dubrovački vjesnik opisujući početke biznisa s punionicom u jednom od svojih rijetkih intervjua.

Desetu obljetnicu poslovanja Vive Luetić je proslavio otvaranjem solarne elektrane u krugu punionice. U elektranu je uložila zagrebačka tvrtka Inter-comp, čiji je direktor također Luetić.

Riječ je o sestrinskoj tvrtki austrijskog CPE-a (Compressor Products Engineering) koja u Hrvatskoj zastupa tvrtke iz sektora kompresorske tehnologije i lani je ubrala prihod od pet milijuna kuna uz dobit od 182.000 kuna.