BEZ POLITIČKIH KONOTACIJA

Bosanci kredit u švicarcima mogu zamijeniti za euro ili KM

09.08.2011 u 16:05

Bionic
Reading

Za građane koji su podigli kredite vezane uz švicarski franak ovo je ljeto doslovno pakleno. Švicarac opasno puše za vrat euru te je danas, na tečajnoj listi HNB-a, dosegnuo rekordno visoku vrijednost od čak 7,04 kune. S divljanjem franka divljaju i rate kredita koje su u odnosu na početne danas gotovo udvostručene. I dok premijerka Kosor zahtijeva od banaka da se tečaj švicarskog franka fiksira na 5,8 kuna te u suprotnom prijeti bankama povećanjem kamata, što mnogi ekonomski stručnjaci smatraju tek vatrogasnim mjerama, u susjednoj BiH u igri je potpuno drugačiji recept. Našim je susjedima ponuđeno da kredite u švicarcima zamijene za kredit u eurima ili konvertibilnim markama

'Svaki građanin u BiH koji je podigao kredit vezan uz švicarski franak ima mogućnost da kod svoje banke kredit zamijeni u konvertibilnu marku ili euro', izjavio je Srni tajnik Udruženja banaka BiH, Mijo Mišić.

Pojasnio je da to podrazumijeva da građani koji su opterećeni kreditom u švicarcima preuzimaju dosadašnje rizike i štete, no ubuduće izbjegavaju rizik te valutne klauzule. Mišić je dodao da komercijalne banke u BiH parcijalno i pojedinačno razgovaraju s građanima i rješavaju probleme nastale zbog jačanja švicarskog franka.

Tajnik Udruženja banaka BiH smatra da mjere hrvatske Vlade nisu od pomoći hrvatskim građanima koji su zaduženi u švicarcima.
'Mjere koje je poduzela Hrvatska nisu velika olakšavajuća rješenja za njene građane. Kod nas taj problem još nije dobio političke konotacije kao što je to u Hrvatskoj. Srećom, kod nas izbori nisu tako blizu', rekao je Mišić.

Dodao je da je sigurno da svaki građanin koji je podigao kredit vezan uz švicarski franak ima velikih problema, istaknuvši da je sigurno da postoje određene mogućnosti za prolongiranje ovog problema, ali se ni u kom slučaju taj problem ne može, kako tvrdi, 'riješiti čarobnim štapićem'.

Tajnik Udruženja banaka BiH naglasio je da se za rješavanje ovog problema ne mogu donositi nikakve 'kozmetičke' mjere te da, objektivno, postoji rizik koji, prije svega, mora podnijeti onaj tko je potpisao takav ugovor. Dodao je da su događanja vezana za švicarski franak globalno pitanje te je teško bilo što prognozirati, no istaknuo je da sve mjere vode ka tome da se švicarac stabilizira.

Smatra da trenutna događanja u Americi i na svjetskim burzama neće mnogo niti direktno utjecati na bankarski sektor u BiH, za koji je bitan euro. Naglasio je pak da se ne može prognozirati hoće li euro jačati ili slabiti, s obzirom da financijska kriza nije locirana samo u Europi, no istaknuo je da misli kako euro ne bi trebao dalje slabiti.