VELIKO PRIZNANJE

Borzan prva osoba Europskog parlamenta za odnose s Europskom agencijom za lijekove

11.11.2016 u 08:55

Bionic
Reading

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan imenovana je za predstavnicu Parlamenta za odnose s Europskom agencijom za lijekove (European Medicines Agency). Radi se o imenovanju u ključnom trenutku kada se najveća agencija EU priprema na selidbu iz Londona i traženje nove zemlje domaćina

'Radi se o velikoj časti i odgovornosti jer ću u radu s agencijom govoriti glasom cijelog Parlamenta. Pred EMA-om je razdoblje neizvjesnosti i izazova koje se ne smije odraziti na njen rad u procjeni sigurnosti lijekova kojima se liječe europski pacijenti. Isto tako, proces preseljenja iz Velike Britanije mora se obaviti transparentno i što je prije moguće', upozorila je Borzan.

Prije stupanja na dužnost Borzan je održala sastanak s ravnateljem EMA-e Guidom Rasijem i njegovim suradnicima. Teme sastanka su bile predstavljanje rada agencije i razgovor o utjecaju Brexita na njen rad. Raspravljalo se i o temama poput cijepljenja, skupoće lijekova te borbe protiv globalnog slabljenja antibiotika.

'Nedavno smo izvršili ponovna ispitivanja cjepiva protiv HPV-a za koja je postojala sumnja da izazivaju nuspojave i prijava se pokazala neutemeljenom. Sva istraživanja su pokazala i da cijepljenje nema nikakve veze s pojavom autizma kod djece. Radi se o izmišljotini koja ugrožava javno zdravlje. Bilo koji građanin EU može na našoj web stranici prijaviti sumnju i pokrenuti postupak dodatnog ispitivanja sigurnosti nekog lijeka', kazao je ravnatelj EMA-e.

Nakon sastanka sa zastupnicom Borzan, Rasi je odgovarao na pitanja eurozastupnika tijekom saslušanja u Odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane. Gotovo sve zastupnike je zanimalo što će se događati s preseljenjem agencije, a neki su čak nudili gradove u svojim izbornim jedinicama.

'Nadam se da hrvatska Vlada prati razvoj situacije oko biranja nove zemlje domaćina za ovu važnu europsku agenciju. Interes je ogroman, neki gradovi i države su već oformili radne skupine kojima je jedini zadatak lobiranje da EMA i njeni resursi i zaposlenici presele upravo kod njih. Hrvatska nije bez šansi, pogotovo jer je jedna od rijetkih država članica EU koja još nije domaćin niti jednom tijelu Unije', smatra hrvatska europarlamentarka.

Konačnu odluku o novom sjedištu Europske agencije za lijekove donijet će Europsko vijeće u kojem sjedi hrvatski premijer.