zadovoljna europarlamentarka

Borzan imenovana izvjestiteljicom EU Parlamenta za različitu kvalitetu hrane

05.12.2017 u 11:54

Bionic
Reading

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan imenovana je izvjestiteljicom Europskog parlamenta za različitu kvalitetu proizvoda na istoku i zapadu EU. Ona će biti glavna autorica prvog dokumenta Europskog parlamenta o toj temi

'Ovo je odlična vijest za naše građane. Moj prijedlog da Europski parlament konačno iznjedri službenu poziciju je usvojen. Bit ću autorica većeg dijela dokumenta, onoga koji se odnosi na razlike u kvaliteti kod prehrambenih proizvoda, a kolegica iz Češke Olga Sehnalova za neprehrambene proizvode', objasila Biljana Borzan što joj donosi nova funkcija.

Ona je u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu istražila kvalitetu proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj, a prvi puta u EU time je obuhvatila i neprehrambene proizvode. Projekt je, podsjeća, sama financirala. Nakon objavljenih rezultata prozvani proizvođač dječje hrane Hipp najavio je povlačenje manje zdrave kašice s hrvatskog tržišta te zamjenu s njemačkom. Vidjevši rezultate i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker osudio je taj problem s najviše razine.  

  • +11
Sva lica Biljane Borzan Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Više od 70 posto građana Hrvatske smatra da nas multinacionalne korporacije tretiraju kao građane drugog reda. Moje istraživanje  je to i potvrdilo. Proizvodi na našem tržištu su lošije kvalitete, te su čak i skuplji. Sjećam se kako sam na početku mandata morala kolege povlačiti za rukav, a oni iz zapadnih zemalja nisu imali pojma o čemu pričam. Ipak, trud se isplatio i danas Europski parlament kreće u izradu službene pozicije', poručuje Borzan koja je u kontaktu s predstavnicima potrošačkih udruga i industrije, a u pregovore se kreće početkom siječnja.