ISPLATILO IM SE

Bolji rezultati Teve zahvaljujući kupnji Barra

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 05.05.2009 14:29
  • Objavljeno 05.05.2009 u 14:29
teva

teva

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Izraelska kompanija Teva Pharmaceutical, najveći proizvođač generičkih lijekova u svijetu i vlasnik Plive, objavila je u utorak da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju povećala neto dobit i prihode, zahvaljujući kupovini konkurentskog Barr Pharmaceuticalsa u prosincu prošle godine

Izuzmu li se jednokratne stavke povezane uglavnom s tom akvizicijom, neto dobit izraelske kompanije porasla je četiri posto na 634 milijuna dolara.

Istodobno, dobit po dionici smanjena je četiri posto na 71 cent, uglavnom zbog viših financijskih troškova, stopa poreza i promjene broja dionica u vezi s kupovinom Barra, istaknuli su u Tevi.

Prihodi su porasli 22 posto na 3,15 milijardi dolara. Prvi su puta u Tevine rezultate uključeni i oni Barrovi.

Analitičari su očekivali dobit po dionici u visini 68 centi, nakon što se izuzmu jednokratne stavke, te prihode od 3,37 milijardi dolara.

Razlike u valutnim tečajevima negativno su utjecale na prihode, i to u visini osam posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, zbog čega su i prihodi niži no što se očekivalo, tumače analitičari.

Tevin brandirani lijek za multiplu sklerozu Copaxone predvodio je na svjetskom popisu lijekova za tu bolest, ostvarivši rekordne prihode od prodaje u prvom tromjesečju ove godine u visini 621 milijun dolara, što je 15 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tevin predsjednik i izvršni direktor Shlomo Yanai kazao je da je kompanija zabilježila izvanredne prihode i od prodaje lijekova za bolesti respiratornog sustava, kao i od prodaje proizvoda Barrove franšize za intimno zdravlje žene. Prihodi odjela za žensko zdravlje porasli su tako prvom tromjesečju čak 39 posto, uglavnom zahvaljujući snažnoj prodaji kontracepcijske pilule Plan B.

Većina velikih projekata za lansiranje novih proizvoda bit će pokrenuta u drugoj polovini godine te se u tom razdoblju očekuje i značajniji rast, upozorio je analitičar Bank Hapoalim Gilad Sarig.

"Tevni su rezultati u prvom tromjesečju općenito u skladu s očekivanjima. No, teško je povlačiti paralele na godišnjoj razini a stoga i tumačiti dugoročne trendove", tumači Gilad Alper iz brokerske kuće Excellence Nessuah.

Teva je najavila da će 27. svibnja dioničarima biti isplaćena dividenda u visini 0,60 šekela (14,4 centa) po dionici, u odnosu na 0,45 šekela u prethodnoj godini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi