važna sirovina

Boeing obustavio nabavu titanija iz Rusije

07.03.2022 u 16:51

Bionic
Reading

Američki proizvođač zrakoplova Boeing objavio je u ponedjeljak da je obustavio nabavu titanija iz Rusije, poručivši da je osigurao opskrbu važnom sirovinom za proizvodnju zrakoplova, ali i brodova, automobila i strojeva

"Naše zalihe i raznovrsni izvori nabave osiguravaju nam dovoljno (titanija) za proizvodnju zrakoplova", tvrde u Boeingu.

Kompanija je još u veljači objavila da ne strahuje od poremećaja u opskrbi budući da je potražila dodatne izvore nabave već nakon uvođenja sankcija Rusiji zbog aneksije Krima 2014. godine.

Titanij se, prema Hrvatskoj enciklopediji, koristi u aerotehnici, raketnoj tehnici i astronautici, te u gradnji turbina i kompresora, brodova i podmornica i dijelova strojeva i opreme izloženih morskoj vodi.

Boeingov dobavljač, ruska tvrtka VSMPO-Avisma, izrazio je u priopćenju žaljenje zbog suspenzije ugovora koje je sklopio s dugoročnim partnerom.

"Pratimo situaciju u našoj zemlji i u svijetu i bili smo spremni za takav ishod", poručili su, dodavši da se okreću drugim tržištima.

VSMPO-Avisma nije obuhvaćen sankcijama koje je međunarodna zajednica uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Četvrtina ruskog proizvođača titanija u vlasništvu je državnog konglomerata Rostec, napominje Reuters.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus nije odmah odgovorio na upit Retersa o nabavi titanija.

Boeing i Airbus već su obustavili isporuku dijelova i podršku ruskim avioprijevoznicima.

Airbus je istaknuo da još pokušava utvrditi bi li njegov moskovski inženjerski centar mogao nastaviti pružati usluge lokalnim klijentima.