FINANCIJSKA (NE)RAVNOPRAVNOST

Blokirani muškarci duguju gotovo tri puta više od žena

29.11.2017 u 15:26

Bionic
Reading

Analiza Fine o rodnoj zastupljenosti blokiranih građana potvrđuju tezu da su žene znatno opreznije u zaduživanju od muškaraca

Prema podacima Fine, od 320.383 blokiranih osoba gotovo dvije trećine (199.211 ili 62 posto) su muškarci koji drže gotovo tri četvrtine (31 milijardu kuna) ukupnog duga blokiranih.

S druge strane, blokirane račune imaju 121.172 žene, koje duguju 11,38 milijardi kuna i u ukupnom dugu sudjeluju sa 27 posto. 

Najmanje je žena među blokiranima (34 posto) je u Ličko-senjskoj i Požeško-slavonskoj županiji, a najviše (41 posto) u Koprivničko-križevačkoj.

Kada je riječ o udjelu u ukupnom dugu, Međimurska županija jedina u kojoj je dug ravnopravno raspodijeljen između muškaraca i žena. Iako su po broju znatno manje zastupljene od muškaraca, žene drže polovicu neplaćenog duga građana Međimurske županije.

S druge strane, najveći udjel ukupnog duga (81 posto) drže muškarci u Zadarskoj županiji. Natprosječno su, u donosu na žene, zaduženi i muškarci u Šibensko-kninskoj te Virovitičko-podravskoj županiji.

Prema nominalnoj visini duga najzaduženiji su muškarci u Gradu Zagrebu (9,1 milijardi kuna), a najmanje zaduženi muškarci u Ličko-senjskoj županiji (176,2 milijuna kuna).