Pelagos Net Farma

Biznis Ante Gotovine ne zna za krizu: Pogledajte koliko je lani zaradio na tunama

28.06.2023 u 06:01

Bionic
Reading

Otkako je 2013. ušao u biznis s tunama, Ante Gotovina svake godine bilježi sve bolje poslovne brojke. Tako je bilo i lani. Njegova tvrtka Pelagos Net Farma iskazala je u 2022. rekordan promet i zaradu. Prošlu godinu završio je sa 17,03 milijuna eura ukupnih prihoda, što je za 2,7 milijuna eura više nego godinu prije, a dobit mu je iznosila 2,3 milijuna eura, čime je bila 1,2 milijuna eura viša nego 2021.

Gotovinina tvrtka bavi se uzgojem tune, ribarstvom i preradom sitne plave ribe. Sjedište joj je u industrijskoj zoni Gaženica nadomak Zadra, na Gatu 4. Tamo se uz upravnu zgradu nalazi hladnjača kapaciteta dvije tisuće tona, kao i pogon za preradu inćuna i srdela s kapacitetom prerade tisuću tona godišnje.

Pelagos posjeduje uzgajalište u akvatoriju južno od otoka Balabre na području Općine Murter - Kornati, smješteno 11 nautičkih milja od logističkog sjedišta u Gaženici, s kapacitetom od 1500 tona u 12 uzgojnih jedinica. U vlasništvu tvrtke je i flota brodova namijenjenih za ribarstvo te za logističku podršku za potrebe uzgajališta.

Gotovina je ušao u marikulturu 2013. godine u partnerstvu s prijateljem Milanom Mandićem, suvlasnikom tvrtke Jadran tuna iz Biograda. Njihova tvrtka Pelagos Net Farma (op.a., pelagos na grčkom znači 'otvoreno more') u deset godina poslovanja afirmirala se kao jedan od vodećih proizvođača i izvoznika visokokvalitetne tune u Japan.

Odmah nakon osnutka pokrenut je snažan investicijski ciklus uz pomoć kredita HBOR-a i fondova Europske unije, čime su kupljeni prvi brodovi i hladnjača. Rast poslovanja natjerao je Gotovinu i njegova partnera Mandića da ojačaju i korporativnu strukturu. Lani je direktor Nenad Horvat postao predsjednik Uprave, a u nju su još ušli bivša časnica i generalova supruga Dunja Zloić Gotovina, Božidar Skejo, Božena Kačanić i Davor Barić. U Upravi je ostao Leo Mandić, a suvlasnik Milan Mandić zadržao je prokuru.

Skejo je došao u Pelagos iz konkurentske tvrtke Kali tuna, u kojoj je godinama vodio proizvodnju. Kačanić je zadužena za financije dok je Barić direktor prerade i ribolova. Zloić Gotovina radi na razvoju brenda Pelagos i distribuciji njihovih proizvoda na tržište.

Pelagos net farma Izvor: tportal.hr

Daljnje investicije Gotovina je uglavnom financirao bankovnim kreditima pa je Pelagos i dalje visokozadužena tvrtka. Na kapital od 3,7 milijuna eura ima ukupne obaveze veće od 17,8 milijuna eura.

Početkom prošle godine Gotovina i njegov biznis našli su se pod lupom javnosti nakon što ga je državni ribarski inspektor te županijski i zadarski vijećnik Marko Pupić Bakrač optužio za nelegalan uvoz tune za uzgoj iz Libije. Iz Pelagosa su to demantirali te su objasnili da se nije radilo o uvozu, već su za stranog proizvođača iz Malte obavili jednu fazu uzgoja tune uz dozvolu i nadzor državnih i međunarodnih inspekcija.