Sud u Nizozemskoj

Bivši šef Nissana i Renaulta mora kompaniji vratiti pet milijuna eura

21.05.2021 u 12:12

Bionic
Reading

Sud u Nizozemskoj presudio je da nekadašnji šef proizvođača automobila Nissan Carlos Ghosn mora grupi Nissan-Mitsubishi vratiti gotovo pet milijuna eura nepropisno isplaćenih naknada

Nissan-Mitsubishi zajedničko je ulaganje dva japanska proizvođača automobila sa sjedištem u Nizozemskoj, podsjeća agencija dpa.

Iznos koji Ghosn mora vratiti odgovara neto naknadi koja mu je isplaćena u razdoblju od travnja do studenoga 2018. godine, presudio je sud u četvrtak.

Budući da u tom razdoblju nije imao ugovor o radu, nakon odlaska nije imao pravo na naknadu ni druge isplate, upozorio je sud.

Ghosn je bio zaposlen u Nissan International Holdingu od srpnja 2012. godine, ali ugovor mu je istekao u travnju 2018.

Bivši šef Renault-Nissan-Mitsubishi Motorsa uhićen je u Tokiju u studenom 2018. godine i optužen za zloupotrebu povjerenja i falsificiranje financijskih dokumenata tijekom više godina radi umanjenog prikaza prihoda.

Ghosn negira te optužbe, a u travnju 2019. pušten iz pritvora uz jamčevinu. Krajem te godine pobjegao je iz Japana u Libanon pod sumnjivim okolnostima. Libanon nema ugovor o izručenju s Japanom, podsjeća dpa.