ESKALIRALI PROBLEMI

Bivši partneri vode nemilosrdan rat za najveću geotermalnu elektranu u Hrvatskoj i Europi

13.06.2021 u 09:56

Bionic
Reading

Bitka za najveću geotermalnu elektranu u Hrvatskoj pa i u Europi, koja će u sljedećih deseta godina ostvariti prihod veći od milijardu kuna na račun državnih poticaja, odvija se među donedavnim partnerima koji su projekt postavili na noge, piše u nedjelju Jutarnji list

Riječ je o braći Jurilj te turskoj investitoroj grupaciji MB Holding (BLT) na čijem je čelu Muharrem Balat, navodi dnevnik.

Suprotstavljene strane u tišini “ratuju” već posljednjih nekoliko godina, no problemi su eskalirali u posljednju godinu, otkad su jedni protiv drugih pokrenuli više od 30-ak sudskih postupaka, podnijeli nekolicinu kaznenih prijava te pomoć traže i od drugih nadležnih institucija, i to sve do premijera i predsjednika.

Turskog investitora, koji je držao 80 posto vlasništva u tvrtki nositelju projekta - Geoen d.o.o. - manjinski partner Dragan Jurilj, odnosno tvrtka Geothermal Solutions (suvlasnik 20 posto), uspio je u sudskom registru zagrebačkog Trgovačkog suda “izbaciti” iz vlasništva kompanije te preuzeti njezino vodstvo. I vlasništvo nad zemljištem na kojem je elektrana u zemljišnim knjigama također je prebačeno na manjinskog partnera.

No, na sve te promjene uložene su brojne žalbe i pravni triler tek bi se trebao rasplesti. Međutim, brojni postupci ipak bi se mogli oduljiti, a turska je strana spremna, kažu, ići do Europskog suda.

Ovaj projekt potpisan je na 12 godina sa Hrvatskim operatorom tržišta energije. HROTE ima svaki mjesec isplati 12 milijuna kuna, a to znači da će za ovaj projekt od ožujka 2019., kada je ugovor potpisan, do ožujka 2031. godine, isplatiti ukupno 1,44 milijarde kuna. HROTE im je od ožujka 2019. do danas isplatio 272,615.110,99 kuna s PDV-om poticajne cije-ne. Što znači da bi im do kraja ugovora trebao isplatiti još oko 1,168 milijardi kuna, donosi Jutarnji list.