devastacija kulturne baštine

Bivši partner Hrvoja Vojkovića bespravno gradi na Biševu kreditom HBOR-a, on tvrdi: Podmeću mi

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 08.12.2017 18:11
  • Objavljeno 08.12.2017 u 16:34
Prijašnji vlasnik zemljišta je nekadašnji direktor Croatia osiguranja Hrvoje Vojković

Prijašnji vlasnik zemljišta je nekadašnji direktor Croatia osiguranja Hrvoje Vojković

Izvor: Pixsell / Autor: montaža tportal.hr

Građevinska inspekcija ovog tjedna je, nakon višekratnih prijava i upozorenja, zaustavila bespravne radove na otočiću Biševo pokraj Visa, na zaštićenom arheološkom lokalitetu benediktinskog samostana i crkve iz 11. stoljeća, u režiji Pjerina Ivčevića - donedavnog poslovnog partnera HSLS-ovog Hrvoja Vojkovića i rođaka gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević (SDP)

Na devastaciju kulturne baštine već mjesecima upozoravaju stanovnici ovog otoka, a prijave je uputilo i Društvo arhitekata Splita, no inspektori su reagirali tek kada su se za slučaj počeli raspitivati mediji. Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za tportal su ovog tjedna potvrdili da su njihovi službenici 'utvrdili da se izvode radovi bez potrebnih odobrenja za gradnju', da je gradilište zatvoreno te da je daljnji inspekciji postupak u tijeku.

Još veći kuriozitet predstavlja podatak da je neimarski pothvat na Biševu financiran kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), što je vidljivo iz vlasničkog lista: ondje je na čestice u formalnom vlasništvu tvrtke Ames Izleti upisana hipoteka na iznos od 259.229,16 eura. Prijašnji vlasnik zemljišta upravo je nekadašnji direktor Croatia osiguranja Hrvoje Vojković, kojega s današnjim vlasnikom Pjerinom Ivčevićem veže zanimljiva poslovna prošlost - Državno odvjetništvo svojedobno je istraživalo okolnosti u kojima su u godinu dana potonula tri broda u vlasništvu njihove zajedničke tvrtke, a bila su osigurana upravo u Croatia osiguranju.

Zaustavljeni pothvat predviđa obnovu kuće, dogradnju pomoćnog objekta i terase te gradnju bazena, sjenice, septičke jame i rezervoara za vodu. U dosad obavljenim radovima mahom su se koristili cement i cigla, što naočigled narušava skladnu zonu Poja, nekad glavnog naselja na otoku i obližnje crkve svetog Silvestra, zaštićene u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Sam investitor Pjerino Ivčević za tportal tvrdi da se radi o najobičnijoj zlobi susjeda te da za dosad obavljeno ionako nikakva dozvola ne treba.

'Riječ je o objektu od 30 kvadrata i gustirni, odnosno bunaru, za koju upravo tražim dozvolu. Neće me ucjenjivati zločesti ljudi, ni mene ni moju obitelj koji smo svi redom Komižani. Očito je svaka gradnja i investicija na Biševu luđački pothvat', kazao nam je Ivčević.

Najavio je da će podnijeti i kaznene prijave zbog lažnog prijavljivanja.

  • +19
  • +16

Bespravna gradnja na Biševu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Stjepan Tafra

Upitali smo Ivčevića kako je dobio kredit HBOR-a kada očigledno nije imao sve potrebne dozvole za gradnju, pa je odgovorio da se to odnosi 'na adaptaciju starog objekta'.

Tportal je puna dva dana pokušavao dobiti objašnjenje iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj, no unatoč obećanjima nismo doznali po kojim kriterijima i dokumentima su na Biševo plasirali četvrt milijuna eura.

Gradnja pomoćnog objekta, zgrade s podrumom i bazena uz crkvicu sv. Silvestra iz 12. stoljeća. Stanje u prosincu 2017.

Izvor: tportal.hr / Autor: Stjepan Tafra

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!