GLOBALNI IGRAČ

Biofarmaceutska tvrtka AbbVie došla u Hrvatsku

11.07.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Globalna biofarmaceutska tvrtka AbbVie, usmjerena na razvoj naprednih terapija za najkompleksnije i najozbiljnije bolesti u svijetu, obilježila je danas početak rada u Hrvatskoj. Tvrtku je predstavio generalni direktor AbbVieja za regiju Adria i Hrvatsku Ljubiša Mitof Višurski, a o važnosti inovacija u znanosti i razvoju lijekova govorio je viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković dr. Robert Vianello

AbbVie je nastao izdvajanjem iz globalne farmaceutske kompanije Abbott Laboratories te spaja tradiciju dugu 125 godina s najsuvremenijim pristupima istraživanju i razvoju inovativnih lijekova. Tvrtka u svom portfelju u Hrvatskoj trenutačno ima deset lijekova, od koji su najpoznatiji biološki lijekovi koji pomažu pacijentima oboljelima od reumatskih bolesti upalnih bolesti crijeva i psorijaze. Značajan dio portfelja zauzimaju i lijekovi za liječenje onkoloških bolesnika te lijekovi koji pomažu u spašavanju vitalnih dišnih funkcija prijevremeno rođene djece.

AbbVie trenutačno radi na više od 60 novih lijekova iz različitih područja medicine i biomedicine, a u završnoj fazi je desetak lijekova za liječenje hepatitisa C, neuroloških bolesti kao što su multipla skleroza, Alzheimerova bolest i Parkinsonova bolest te bolesti iz područja onkologije, bolesti bubrega i ženskog zdravlja, poput endometrioze.

'U 2013. godini AbbVie će uložiti 14 posto svojih prihoda u klinička istraživanja novih lijekova. Snažno smo usmjereni na razvoj lijekova za liječenje i terapiju bolesnika oboljelih od hepatitisa C, i to je jedna od naših najizvjesnijih terapija u budućnosti. Ulažemo i u razvoj lijekova u području teških bolesti bubrega, ženskih bolesti te u područje neurologije kod još uvijek neriješenih problema bolesnika s multiplom sklerozom', izjavio je Ljubiša Mitof Višurski

Dodao je kako je jedan od glavnih globalnih zdravstvenih izazova usmjeriti se na ljudske i ekonomske posljedice kroničnih bolesti, koje danas čine oko 75 posto medicinskih troškova te uzrokuju više od 86 posto smrtnih slučajeva u Europskoj uniji.

AbbVie je prisutan u 170 zemalja svijeta, a zapošljava više od 21.000 stručnjaka različitih profila. U Hrvatskoj trenutačno ima 30 zaposlenih i jedna je od rijetkih farmaceutskih kompanija koja i dalje investira i traži nove mlade stručnjake iz različitih područja. AbbVie posjeduje petnaest istraživačkih i proizvodnih pogona.

Na dan osnutka, 1. siječnja 2013., AbbVie je imao vrijednost od 18 milijardi dolara. Tvrtka ima uravnotežen i fokusiran poslovni model koji osigurava 6 milijardi dolara novčanog tijeka. Dugoročan rast temelji na 60 spojeva u različitim fazama ispitivanja.