OKRUGLI STOL O BANKARSTVU

'Bilo je hakerskih napada na naše banke, ali smo ih u tišini riješili'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 17.04.2013 20:59
  • Objavljeno 17.04.2013 u 16:19
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Stručnjaci vodećih hrvatskih banaka i telekom operatera pokušali su na okruglom stolu održanom u sklopu konferencije o financijskoj industriji 'Financijska arena' odgovoriti na pitanje kako iskoristiti tehnološke trendove u razvoju novih bankarskih proizvoda

'Dok je prije glavna stvar bila imati široku mrežu poslovnica, danas bankari razvijaju različite kanale putem kojih se odvijaju transakcije i komunikacija s klijentima', naglasio je Tomislav Čorak iz konzultantske kuće A. T. Kearney govoreći o trendovima koji utječu na promjene u bankarskom poslovanju s građanima.

Sanja Rendulić, članica Uprave Zagrebačke banke, naglasila je da danas nije problem u pronalaženju tehnoloških rješenja, već je bitno izabrati ona rješenja koja su održiva. 'Sve je već izmišljeno. Jedini je imperativ u strategiji banke - prednosti ima onaj tko razvije jasniju viziju i misiju što želi postići', smatra Rendulić.

Slično mišljenje ima i Draženko Kopljar iz PBZ-a, koji je otvoreno priznao da je njegova banka razvila, 'pilotirala' i pokopala nekoliko financijskih usluga bez budućnosti. Naglasio je da su tehnološke inovacije vidljive javnosti samo mali dio onoga što razvija 500 inženjera u PBZ-u. 'Devedeset posto je tehnologija koja čini jednu banku uspješnijom od druge, a koja se ne vidi', rekao je Kopljar. Radi se o informatičkim sustavima koji brinu o segmentaciji klijenata, analizi informacija, upravljanju rizicima, sigurnosti…

Govoreći o sigurnosnim problemima u e-bankarstvu, gosti iz ZABA-e i PBZ-a naglasili su da vodeće hrvatske banke imaju više standarde sigurnosti od većine europskih banaka. Ipak, otkrili su da su neke manje banke, koje koriste niži stupanj zaštite, doživjele hakerske napade nakon kojih su intervenirali stručnjaci iz ZABA-e i PBZ-a i spriječili iznošenje novaca iz Hrvatske.

Ivan Skender, operativni direktor marketinga za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma, govorio je o suradnji telekom operatera i banaka u razvoju novih usluga u platnom prometu. Pritom je naglasio ulogu smartphonea kao podloge na kojoj se 'nalazi cijeli digitalni svijet'.

Damir Sabol, izvršni direktor PhotoPaya Hrvatska, predstavio je u slugu e-račun, tehnološku inovaciju za elektroničko plaćanje računa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!