PROSVJED UZGAJIVAČA

Besplatno dijelili domaće jagode jer ih trgovački lanci ne žele

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 21.05.2018 12:10
  • Objavljeno 21.05.2018 u 09:04
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Hrvatski proizvođači jagoda, na čelu s onima iz Zagreba i Zagrebačke županije, prosvjedovali su u ponedjeljak ujutro ispred trgovačkog centra Plodine u zagrebačkom naselju Lanište, kako bi upozorili da nije u redu da se jagode uvoze dok domaćih, poručuju, ima dovoljno

Prosvjed jagodara, kojim su, kako su kazali pred tim centrom, željeli skrenuti pažnju na proizvodnju domaćih jagoda i njihove dostatne količine za potrebe domaćeg tržišta organizirali su i predstavnici Hrvatske voćarske zajednice te udruge uzgajatelja jagoda grad Zagreba, proizvođača jagoda Vrgorac, proizvođača jagoda zagrebački prsten te voćara i vinogradara Moslavine.

"Željeli smo ovim načinom upozoriti da nama proizvođačima ne idu na ruku ponašanja nekih trgovačkih centara, jer nismo protiv uvoza, ali jesmo u vremenu kada imamo dovoljno svojih jagoda. S uvoznim ne možemo biti ravnopravni jer je naša cijena nešto viša i zbog većih troškova, ali i problema koje imamo i s plasmanom i s nedostatkom radne snage, tako da ne stignemo ni sve pobrati jer nema berača", kazali su predstavnici jagodara.

Ocjenjuju da "smo mi u Hrvatskoj specijalisti za uvoz hrane i zapuštena polja te za izvoz radne snage".

Na pitanje novinara zašto je domaća jagoda skuplja od uvozne, kazali su da je to zbog troškova, te da prodajna cijena (za mjericu) jagoda prve klase ne može biti oko 9 kuna, jer je to u Hrvatskoj ispod ekonomske cijene.

"To je nerealno, i tko se bavi proizvodnjom jagoda, zna da je tako. Ako netko misli da se na jagodama bogatimo, grdno se vara, to nije baš jednostavno proizvesti i prodati jer se radi o brzo kvarljivoj robi, koju većinom prodajemo kad sazrije, osim eventualno kad ih poberemo dva-tri dana ranije ako idu u izvoz, no to su manje količine", kazao je predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba Marijan Herceg.

  • +3

Vrgoračke jagode

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Trenutnu cijenu od 12 do 13 kuna po mjerici za oko pola kilograma jagoda, odnosno od oko 24 kune za kilogram, okupljeni jagodari ocijenili su najnižom mogućom za sada, ali i da postoji mogućnost da i padne za kunu-dvije u idućim tjednima dok još sezona jagoda traje.

Naveli su i da je samo u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji oko 75 hektara pod jagodama, od čega samo u Zagrebu oko 50, te da se proizvodnja kreće oko milijun kilograma, od čega u Zagrebačkoj županiji oko pola milijuna kilograma.

Kako bi se građani i novinari uvjerili u kvalitetu domaćih jagoda, pred trgovačkim centrom Plodine u zagrebačkom naselju Lanište dijelili su jagode.

Na upit Hine iz uprave Plodina su kratko poručili da "Plodine kupuju uvijek najkvalitetniju robu za najnižu cijenu", kao i da u ponudi uz uvozne imaju i domaće jagode iz različitih dijelova Hrvatske, pa i sa zagrebačkog područja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!