ZAPANJUJUĆE SLIČNOSTI

Okrutna borba za prijestolje: Je li serija 'Nasljeđe' zapravo priča o najbogatijem čovjeku na svijetu?

07.05.2023 u 22:11

Bionic
Reading

Iako se često smatra da je nadahnuće za obitelj iz ultrapopularne serije Nasljeđe obitelj Ruperta Murdocha, Business Insider povukao je zanimljive paralele između obitelji Roy i obitelji najbogatijeg čovjeka na svijetu, Bernarda Arnaulta, vlasnika konglomerata LVMH

Nakon četiri godine i pet sezona emitiranja uskoro završava emitiranje jedne od najpopularnijih serija današnjice, 'Nasljeđe'. Serija se bavi poslovnim izazovima obitelji Roy, koja upravlja medijskim konglomeratom Waystar Royco, ali gledatelje puno više zabavljaju ratovi oca Logana Roya sa svoje četvero djece.

Priča obitelji Roy često se uspoređuje s nekoliko poznatih poslovnih dinastija, a najčešće se spominje obitelj Murdoch koja upravlja poznatim konglomeratom News Corp. Glavni scenarist Jesse Armstrong, pak, kaže kako je njegovu obitelj inspiriralo nekoliko poznatih obitelji koje upravljaju medijskim tvrtkama, poput Hearst (Hearst Communications) i Redstones (Paramount Global).

Ipak, Business Insider primjećuje kako postoje zapanjujuće sličnosti između obitelji Roy i obitelji Arnault, čija glava, Bernard Arnault, upravlja najbogatijim svjetskim konglomeratom LVMH. Riječ je o konglomeratu u okviru kojeg, među ostalim, posluju vodeće svjetske modne kuće poput Louis Vuitton ili Christian Dior, a u njihovom portfelju su i neki od vodećih svjetskih luksuznih brendova poput šampanjca Dom Perignon ili konjaka Hennesy.

  • +7
Bernard Arnault Izvor: Profimedia / Autor: Vincent Isore / imago stock&people / Profimedia

Luca Solca, analitičar investicijske tvrtke Bernstein, rekao je za The Telegraph da je Arnault stvorio 'darvinističko natjecanje' među svojom djecom, nalik borbi za prijestolje unutar obitelji Roy.

Wall Street Journal pak otkriva kako Arnault svakog mjeseca organizira 90-minutni ručak sa svojih petero djece uzrasta od 24 do 48 godina, a na njemu razgovaraju o strategiji tvrtke. Baš kao i Logan Roy, Arnault je karijeru započeo u očevoj tvrtki, a od njega je naslijedio nemilosrdnost u poslu, zbog čega nosi nadimak 'vuk u kašmiru'. Kao primjer New York Times navodi preuzimanje tvrtke Bussaco 1984., koja je tada bila vlasnica Diora. Dvije godine nakon preuzimanja otpustio je 9000 radnika i riješio se kompletne imovine tvrtke.

  • +3
Alexandre Arnault Izvor: Profimedia / Autor: Jon Kopaloff / Getty images / Profimedia

Od petero djece, najjači kandidati za nasljeđivanje Arnaultovog carstva njegova su najstariji sin i kćerka, Antoine i Delphine. 45-godišnji Antoine već je preuzeo Christian Dior, dok je Delphine direktorica Christian Dior Couturea, tvrtke koja pokriva segment visoke mode ovog svjetski poznatog brenda. Posljednjih tjedana u tim kombinacijama spominje se i mladi, 25-godišnji Alexandre Arnault.

LVMH je postavljen je tako da svako od petero Bernardove djece ima jednak udio u holdingu osnovanom kako bi tranzicija na djecu prošla što bezbolnije. Holding funkcionira po principu dvogodišnjeg predsjedanja, a bez jednoglasnog odobrenja ne smiju prodati niti jednu tvrtku.

Ipak, nije najjasnije kad će Bernard Arnault konačno odstupiti, budući da je prošle godine, kako je izvijestio Bloomberg, uprava koncerna podigla dobnu granicu predsjedanja sa 75 na 80 godina. Upitan za pojašnjenje takve odluke, na tiskovnoj konferenciji povodom predstavljanja rezultata u siječnju koju je održao u društvu svoje djece, Bernard Arnault se našalio na račun Macronovih mjera: 'Primijetili ste da se podiže dob za odlazak u mirovinu', rekao je.