SPORIJI RAST

BDP u zadnjem tromjesečju porastao tek 2,3 posto, znatno ispod očekivanja analitičara

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 27.02.2019 12:27
  • Objavljeno 27.02.2019 u 11:15
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Neven Bučević/Pixell

Realni BDP u Hrvatskoj porastao je u četvrtom tromjesečju 2,3 posto, što je manje od prognoza domaćih ekonomista koji su procjenjivali stopu rasta na 2,6 posto

Hrvatsko gospodarstvo u četvrtom tromjesečju prošle godine na godišnjoj razini poraslo je 2,3 posto, što predstavlja značajno usporavanje u odnosu na prethodni kvartal, kada je rast iznosio 2,8 posto, pokazuje prva procjena Držanog zavoda za statistiku.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u odnosu na prethodno tromjesečje porastao minimalnih 0,1 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2017. realno je veći za 2,4 posto.

U cijeloj 2018. godini hrvatsko je gospodarstvo poraslo 2,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je BDP porastao za 2,9 posto.

To je već 18. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije od očekivanja. Podsjetimo, osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procijenili su u prosjeku da je u posljednjem lanjskom kvartalu gospodarstvo poraslo za 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

Njihove procjene rasta kretale su se u širokom rasponu od 2,3 do 3,2 posto.

tportal

Izvor: DZS / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, dok je doprinos neto inozemne potražnje bio negativan.

Izvoz roba i usluga porastao je u tom kvartalu za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. Pritom je izvoz roba porastao za 0,3, a usluga za tri posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 6,6 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za devet posto, dok je uvoz usluga smanjen 2,8 posto.

Potrošnja kućanstava porasla je po stopi od 3,9 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na prethodni kvartal, kada je porasla 2,7 posto.

Rast državne potrošnje iznosio je pak 2,3 posto na godišnjoj razini, usporivši s 3,9 posto u prethodnom kvartalu.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u četvrtom lanjskom tromjesečju 6,1 posto na godišnjoj razini, što je znatno brže u odnosu na prethodni kvartal, kada je rast iznosio 3,7 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!