PROGNOZA GOLDMAN SACHSA

Barel nafte uskoro pada na 40 dolara

10.03.2015 u 21:10

Bionic
Reading

Cijena sirove nafte počet će padati kako globalne zalihe počnu rasti, pa će ona na američkom tržištu uskoro doseći 40 dolara za barel, prenosi The International Business Times

Dodaju kako će cijena nafte tipa Brent također padati pod pritiskom povećanih zaliha, a sirova nafta tipa WTI uskoro će doći na 40 dolara za barel, razinu koja nije viđena od prijelaza iz 2008. u 2009. Podsjetimo, trenutno se sirovom naftom u SAD-u trguje po cijeni nižoj od 50 dolara, a Brent se nalazi na razini ispod 60 dolara, javlja portal Energy Press

Iz Goldman Sachsa su 8. ožujka objavili kako će prijelaz iz zime u proljeće dovesti do daljnjeg usporavanja potražnje. Kao rezultat toga doći će do daljnjih poremećaja u zemljama OPEC-a. Stoga će nafta tipa Brent nastaviti padati, baš kao i nafta tipa WTI. Upozoravaju, ipak, kako se procjene odnose na sljedeća dva mjeseca.

Wall Street, u međuvremenu, očekuje pad cijena nafte uslijed prebacivanja azijske industrijske proizvodnje na ukapljeni prirodni plin i obnove iskorištavanja nuklearne energije u Japanu, što će industrijsku proizvodnju pojeftiniti za dvije trećine u odnosu na naftu. U Japanu je naime regulator odobrio otvaranje i obnovu starih reaktora (nakon katastrofe u Fukushimi 2011) te će ove godine u pogonu biti svih 48 reaktora.

Reuters pak javlja kako su cijene nafte u razdoblju od siječnja do veljače porasle za trećinu uslijed prekida opskrbe zbog ratova u Iraku i Libiji, snažnije zimske potražnje, ali i povećanih rafinerijskih marži. S druge strane, od lipnja 2014. do siječnja ove godine cijena se spustila za oko 60 posto.