KNJIGA 'PET PODUZETNIKA'

Barbić: Ni Todoriću ni Tedeschiju tata nije pomogao

21.06.2013 u 11:04

Bionic
Reading

Na promociji knjige 'Pet poduzetnika', od intervjuiranih Ivice Todorića, Miodraga Kostića, Fadila Novalića, Zorana Jankovića i Emila Tedeschija pojavio se samo ovaj potonji. Izdavač Slavko Goldstein kazao je da se Ivica Todorić ispričao jer je morao sinoć biti u Londonu zbog obaveza oko Mercatora, Kostić i Janković su se također ispričali, a Novalić se nije ni javio

Zbirku intervjua 'Pet poduzetnika' predstavili su akademik Jakša Barbić i ekonomist Ljubo Jurčić. Fasciniran svijetom poduzetnika, Barbić je zamjerio medijima 'koji će rado pisati o njihovim velikim aferama, ali ne i o velikim njihovim uspjesima', i požalio se na nepovoljnu klimu za poduzetnike. Petorici poduzetnika, junacima Goldsteinove knjige, ta klima očito nije smetala, a Barbić im je kao zajedničku poveznicu pronašao činjenicu da su svi, po njemu, startali od ničega.

'To što je otac pomagao Ivici Todoriću savjetima, to je samo savjet! Isto tako i Emilu Tedeschiju. Ni Todoriću ni Tedeschiju tate nisu ostavile gomilu poduzeća, startali su od nule', rekao je.

Dojmila ga se hrabrost Emila Tedeschija. 'On se usred rata oženio, iako je u tom trenutku bio nezaposlen, i dok bombe padaju, on dobiva zastupstvo za žvake Wrigley. To je hrabrost!' zadivljen je akademik.

Barbić i za ostalu četvoricu poduzetnika smatra da su imali petlje. 'Obični građanin ne zna kupiti bez novca, a poduzetnik zna da postoji način i da se biznis radi tuđim novcem', hvalio ih je. 'Zamislite kako je Todoriću. On će sada imati 60.000 zaposlenih, broj njegovih stakeholdera raste na milijun! Poduzetništvo je odgovornost, ne ide se u biznis samo radi bogatstva. Ova petorica imaju socijalnu osjetljivost i brigu za zaposlene', smatra Barbić. Nada se da će knjiga razbiti dojam o poduzetnicima 'za koji neki krivo misle da samo sjede na lovorikama, dok oni zapravo krvavo rade'.

Pohvalio je Todorićevu maštariju koju je pronašao u knjizi: da se u regiji uspostavi petogodišnji moratorij na političke probleme kako bi poduzetnici mogli neometano poslovati.

Za Ljubu Jurčića knjiga je putokaz koji pokazuje da se poduzetnici trebaju razvijati unutar regije, jer nam se tržište usitnilo.

Jedini od intervjuiranih poduzetničkih zvijezda koji se pojavio na promociji jest Emil Tedeschi, a došle su ga podržati i mama, supruga, jedan član uprave i glavni tajnik tvrtke.

Kao vlasnik Atlantic grupe, koji ima tvornice u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, osvrnuo se na njemu drag pojam Jugosfere, koji se skovao novinar The Economista Tim Judah. Jugosfera je, podsjeća Tedeschi, izazivala konfuziju i prijepor. 'Ovdje smo mogli čuti da je regija minimalna platforma za razvoj jer tu žive ljudi koji poznaju naše robne marke', kazao je.

Kao poduzetniku ne sviđa mu se to što se u Hrvatskoj kao i u kontinentalnoj Europi na poslovni neuspjeh gleda tragično, za razliku od Amerike, gdje propast pothvata ne znači automatski i propast pojedinca. 'Kod nas pojedinac koji ne uspije doživljava tragediju na osobnom planu, u obitelji i poslovnom krugu. Sjetite se da je jedan naš kolega čak razmišljao o samoubojstvu', podsjetio je aludirajući na poslovnu propast bivšeg vlasnika Magme.

Za razliku od Barbića, Tedeschi je zaključio kako poduzetništvo treba afirmirati, ali ne i glorificirati. Smatra da u vrijeme velikih socijalnih nejednakosti i krize poduzetnici trebaju težiti da stvore zadovoljno društvo, misliti na svoje dobavljače i zaposlenike, a ne samo na dioničare.

Zanimljivo je da izdavač Novi liber u pozivu na promociju nije naveo tko je autor knjige intervjua s petoricom poduzetnika, valjda želeći sugerirati da su oni sami govorili o sebi. Spomenimo da su intervju s Tedeschijem i Jankovićem odradili zajedno Slavko Goldstein i Milan Gavranović, s Todorićem je razgovarao samo Goldstein, Kostića je intervjuirao Petar Arbutina, a Novalića Zdravko Latal