PRVI KORAK PREKARATAK

Bankari traže jače proračunske rezove

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 18.07.2012 13:03
  • Objavljeno 18.07.2012 u 12:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Prvi korak u fiskalnoj konsolidaciji je pozitivan, ali je možda malo prekratak', naglasio je Zoran Bohaček, predstavljajući analizu Hrvatske udruge banka o fiskalnoj politici. Između ostaloga, HUB-ova analiza otkriva da su pregovori Vlade i sindikata o smanjenju prava državnih i javnih službenika ključni u realizaciji planiranog smanjenja deficita

Podsjećajući na zaključke prethodnih analiza koje su pokazale da fiskalna pozicija Hrvatske nije dugoročno održiva, Bohaček je naglasio da je, nakon blage prilagodbe primarnog fiskalnog salda u 2011, nova Vlada tu prilagodbu pojačala. 'Trendovi su konačno dobri', rekao je Bohaček ističući i važnost Zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji predviđa približavanje primarnog fiskalnog salda nuli do 2014. godine.

Rizike za ostvarenje ovih ciljeva vidu u pogoršanju gospodarske situacije i odstupanju od planiranih rezova u ključnim proračunskim stavkama – rashodima za zaposlene i transferima.

Iako je izvršenje državnog proračuna za prvih pet mjeseci čak bolje od plana, podaci pokazuju strukturnu neusklađenost plana i izvršenja. Naime, pozitivan pomak učinjen je zahvaljujući znatno većim uštedama od planiranih na materijalnim rashodima i subvencijama, dok su rashodi za zaposlene i transferi povećani umjesto planiranog smanjenja.

Zato u HUB-u smatraju da su pregovori Vlade i sindikata o smanjenju prava državnih i javnih službenika ključni u realizaciji planiranog smanjenja deficita

Također, ističu da će zbog nepovoljnog međunarodnog okruženja fiskalna prilagodba vjerojatno trebati biti veća od one zacrtane trogodišnjim proračunom 2012. - 2014. Na takav zaključak ukazuje dinamika omjera javnog duga i BDP-a.

'Uzimajući u obzir rast kamatnih stopa stope i veći pad BDP-a od očekivanog, analiza pokazuje da bi primarni fiskalni saldo (ukupan deficit minus kamate), trebao biti pozitivan 1,2 posto samo da nam javni dug ne raste', naglasio je Bohaček, dodajući da se takva situacija može popraviti samo ako padnu troškovi zaduživanja i/ili BDP počne rasti.

Stoga se u HUB-u zalažu za dosljedno provođenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti za što, smatraju, još uvijek postoje objektivne šanse. To bi doprinijelo očuvanju kreditnog rejtinga i postupnom smanjenju troškova financiranja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi