I VI STE NA METI

Banda prevaranata iz EU-a hara Hrvatskom i potkrada poduzetnike

17.08.2016 u 07:23

Bionic
Reading

Ako je na vašu adresu ovih dana stigla ponuda tvrtke European Business Number (EBN) iz Hamburga da se upišete u europsku bazu kompanija, budite oprezni! Riječ je lukavim prevarantima koji Hrvatskom harače već dvije godine, a vaša zainteresiranost mogla bi vas koštati i 15.000 kuna godišnje

Ponuda EBN zaista izgleda kao legitiman dokument ozbiljne tvrtke. Pod naslovom 'Final Call' poduzetnike se dramatično poziva da dostave svoj PDV broj jer to propisuju zakoni iz 2003. i 2011. godine.

Ako se obrazac prijave ne prouči dobro, vrlo je lako upasti u zabludu i naručiti nepotrebnu uslugu. Obrazac ima sve karakteristike ponude za sklapanja ugovora, pa se njegovim potpisivanjem i ovjerom ta ponuda prihvaća što za posljedicu ima sklopljeni ugovor o objavi podataka u adresaru za određenu naknadu. Takav ugovor formalno je uredan i izuzetno je teško kasnije ga raskinuti ili poništiti.

Osim toga, prevaranti traže i ime i prezime direktora tvrtke, njegov broj telefona, faxa i mobitela. Onaj tko nasjede i vrati ispunjeni obrazac, ubrzo će i dobiti račun na 677 eura. Toliko, naime, koštaju 'troškovi oglašavanja' koje naplaćuje EBN svake godine, u iduće tri godine, koliko vrijedi ugovorna obveza koja stupa na snagu nakon ispunjavanja i vraćanja obrasca.

Postoje obrasci s iznosima 677 i 480 eura, što je prevedeno u kune i u tri godine trošak od oko 15.400 odnosno 10.900 kuna za poduzetnika koji nasjedne na prijevaru.

Problemi s ovom fiktivnom tvrtkom postoje i u nizu europskih zemalja, a Europska unija zasad nema rješenja. Članovi foruma Legalis u ažurnoj temi raspravljaju o ovom problemu te nude neka od rješenja za raskidanje obmanjujućeg ugovora.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska obrtnička komora (HOK) upozoravaju: ovakvih prevaranata ima i višepazite što radite s podacima!

'Već nekoliko godina naši članovi dobivaju ponude direktno na svoju adresu da budu uvršteni u razne poslovne adresare. Jedan od njih je i European Business Number. Upozoravamo naše članove obrtnike da u slučaju da im pristigne ovakva vrsta obrazaca i ponuda, izrazito pažljivo prouče njihov sadržaj te da se u slučaju nepotpunog razumijevanja stranog jezika i onoga što im se nudi obrate nekoj stručnoj osobi za pomoć', poručuju iz HOK-a.

Dodaju da osim EBN, fiktivne poslove s hrvatskim poduzetnicima žele sklopiti i European City Guide iz Španjolske, Construct DaTa Verlag iz Austrije te švicarske tvrtke Intercable Verlag, Euco Dana i Novachannel.

Upozorenja stižu i iz HGK: 'Prethodnih godina obavještavali smo o zavaravajućem oglašavanju, a na našim stranicama nalazi se upozorenje da tvrtke s osobitim oprezom stupaju u poslovne odnose s tvrtkama koje se bave takvim načinom 'oglašavanja'. Nažalost, europske institucije još nemaju nadležnost za borbu protiv ovakvih vrsta prijevara, ali se nadamo da bi se to uskoro moglo promijeniti.'