MODEL POZNAT, ŽRTVE NOVE

Naivnim potpisom Meksikancima dajete 995 eura godišnje

30.08.2013 u 16:18

Bionic
Reading

Hrvatski obrtnici imaju još jednu brigu koju nisu željeli. Meksički prevaranti svjetske reputacije šalju im dopise i traže provjeru podataka za uvrštavanje u jedan online registar izlagača na sajmovima, glumeći predstavnike, na primjer, Bjelovarskog sajma i Viroexpoa. U zaglavlju je ime sajma, koje poslovnog čovjeka navodi na zaključak da je fantomski Expo Guide povezan s manifestacijom na kojoj namjerava izložiti svoje proizvode, na drugom papiru vidi svoje ime i kontakte, pa ih potpisom potvrdi. Ali ne zna da je upravo sklopio ugovor

O Expo Guideu nijedan normalni sajam na svijetu ne može reći nijednu lijepu riječ. Od najvećih svjetskih do naših u razvoju, svima im poslovne partnere maltretira neka tvrtka Commercial Online Manuals, snalažljivih i upornih vlasnika iz Col. Nueva Anzuresa. Frankfurtski sajam knjiga očito je bio bespomoćan u zaštiti svojih izlagača, svjetskih nakladnika, jer je jedino na web-stranicama mogao objaviti upozorenje da se dopisi Expo Guidea iz sandučića direktno bace u stari papir.

Fantomi koji u Hrvatskoj šalju dopise

Prema podacima HOK-a, ponude za uvrštavanje u beskorisne adresare i registre u Hrvatskoj šalju:

- španjolska tvrtka EUROPEAN CITY GUIDE,

- nizozemska tvrtka INTERNATIONAL DIRECTORIES GROUP (adresar WORLD BUSINESS GUIDE),

- švicarske tvrtke INTERCABLE VERLAG (adresar GLOBAL EUROPEAN INTERNET REGISTER), EUCO DATA i NOVACHANNEL (adresar TOURIST DIRECTORY),

- austrijska tvrtka CONSTRUCT DATA VERLAG AG (adresar FAIR Guide)

- nizozemska tvrtka EU BUSINESS SERVICES LTD (adresar EU COMPANY DIRECTORY)

- hrvatski INFO-DATUS d.o.o. (REGISTAR HRVATSKIH TVRTKI).
Dodajmo i TVV TELE VERZEICHNIS VERLAG GMBH iz Hamburga s njihovim GLOBAL TRADE REGISTER.

Prepredenom Expo Guideu ne smeta takvo narušavanje njegova ugleda. Štoviše, okomili su se i na hrvatske sajmove i obrtnike. Bez ikakva povoda izlagačima šalju molbe za provjeru kontakt podataka, ali namjerno ističu ime manifestacije, dok svoje ispisuju sitnim, gotovo nečitljivim slovima.

'U donjem dijelu obrasca nalazi se narudžba (order) ispisana manje čitljivim i teško razumljivim tekstom u kojem se navode uvjeti za dostavu takvog adresara, što se naplaćuje. Slijedi potpis i pečat kojim se narudžba potvrđuje. Tim se potpisom smatra zaključenim ugovor na tri godine kojim se obrtnik obvezuje kroz te tri godine plaćati adresar u iznosu od 995 eura godišnje, a i nakon toga za svaku godinu ukoliko primanje adresara ne otkaže pisano dva mjeseca prije isteka pretplate', alarmirala je Hrvatska obrtnička komora (HOK) svoje korisnike čim je Hrvatskom počeo kolati dopis i ugovor koji tako zlonamjerno koristi naziv Bjelovarskog sajma i Viroexpoa

Tekst bude puno čitljivi i razumljiviji, a slova veća kada meksička kancelarija prijeđe u fazu naplate, pa priprijeti sudskom tužbom za tih gotovo tisuću eura. No naše poduzetnike više ništa slično ne može iznenaditi jer se identičnim muljažama bave još deseci drugih firmi. Sjetimo se samo da je tportal razotkrio kako Petra Stein iz Hamburga preko firme provodi sličan projekt preko svoje TVV Tele Verzeichnis Verlag GmbH. Razlika je jedino u tome što je ona otvoreno nudila beskorisne usluge svog internetskog Global Trade Registera, ali isto tako u dnu dopisa sitnim slovima ispisala cijenu i stavke ugovora.

Nenad Klapčić, glasnogovornik HOK-a, kaže da obrtnike više ništa ne smije iznenaditi jer su ovakvi dopisi prešli u svakodnevicu.

'Svoja upozorenja upućujemo kroz sve komunikacijske kanale kojima raspolažemo. E-mailom područnim obrtničkim komorama i udruženjima obrtnika, koja dalje obavještavaju obrtnike sa svoje e-mailing liste. Neposredno obrtnike putem naše baze podataka e-mailova i SMS-ova hrvatskih obrtnika. Odjednom možemo obavijestiti više desetaka tisuća obrtnika. Upozorenja o neovlaštenom predstavljanju objavljujemo i u Obrtničkim novinama i Facebook i web-stranici projekta Obrtnik i partner, a od 2009. godine u svim prigodama koje su nam bile na raspolaganju, na sajmovima, stručnima skupovima i drugim okupljanjima, distribuirali smo obrtnicima letak', objasnio je Klapčić za tportal.

HOK upozorava da se nedavno sa sličnim ponudama pojavio i domaći INFO-DATUS d.o.o. koji nudi Registar hrvatskih tvrtki, a zapravo obradu podataka iz Obrtnog registra za cijenu od 388 kuna s uključenim PDV-om.

Posljednjih godina djeluje online pokret žrtava ovakvih zlonamjernih dopisa, koje su iscrpne podatke prikupile na web stranici Stop European City Guide. Okidač je bio European City Guide, kojim je ustanovljen koncept prevare još 1970-ih godina. Pokrenuo ga je navodno neki Meinolfa Lüdenbacha, koji je javnosti gotovo posve nepoznat, osim nebrojenim poduzetnicima kojima je zagorčao život i sve do 2006. godine uništavao poduzeća u nekoliko europskih zemalja. Tako se proslavio, a ipak ostao tajnovit, sve dok se njegove fotografije nije domogao i objavio britanski Daily Mirror. Do danas nije poznato je li se smirio, je li živ ili i ima novi biznis. Ostat će zapamćen sve dok model prevare koju je osmislio budu živjeli u obliku ugovora, koji se po njemu nazivaju Lüdenbach

Meksikanci nastavljaju njegovu borbu, pa su temeljito pretražili internet i prikupili podatke o sajmovima u svim zemljama svijeta. Objedinili su ih u bazu podataka, koja samo za Hrvatsku navodi 74 sajma, s kontaktima, adresama, brojem posjetitelja i izlagača, površini. Možete pretraživati i izlagače, od rukotvorina do teške industrije, od A do Z, od Afganistana do Zimbabvea. Besplatno!