SAMO NEBO JE GRANICA

Bajs: Jedino je Tunis bolji od nas

14.08.2009 u 15:29

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor, koja je danas u Biogradu na moru predsjedala sjednicom Povjerenstva Vlade za koordinaciju i praćenje aktivnosti za turističku 2009. godinu, kazala je da se danas može s optimizmom gledati prema kraju ovogodišnje turističke sezone i već se početi pripremati za slijedeću.

Želim zahvaliti članovima Povjerenstva i svim djelatnicima u turizmu jer su pridonijeli da ova sezona bude, vjerujem, uspješna, rekla je predsjednica Vlade.

Dodala je da je svojim dolaskom na sjednicu Povjerenstva željela poručiti da će ona u svom radu kroz program Vlade nastojati poduprijeti razvoj turizma kao gospodarske djelatnosti i otvaranju novih mogućnosti, posebice u povezivanju proizvodnje hrane s turizmom, ali i sve ostale još neotkrivene mogućnosti.

Ministar turizma Damir Bajs istaknuo je da su četiri posljednja vikenda rekordna u dolascima i noćenjima, a minusi se polako, ali sigurno tope i zatno su manji nego u konkurentskim zemljama.

U rezultatima samo je Tunis ispred nas, sve druge zemlje su iza nas, sa znatno većim minusima, napomenuo je.

Naveo je kako je u srpnju zabilježeno 2,5 milijuna dolazaka turista, 3 posto manje nego u srpnju prošle godine, pri čemu strani turisti bilježe pad od 2 posto, a domaći pad od 12 posto.

Ostvarenih 17,7 milijuna noćenja u srpnju također je 3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pri čemu broj stranih noćenja bilježi pad od 3 posto, a domaćih pad od 5 posto.

Ocijenio je da je akcijski plan Vlade za turizam dao rezultate. Na vrijeme se krenulo u kvalitetne pripreme, povećanje prodmidžbe, internetsku kampanju, ciljane akcije i sve to je dalo rezultate. Rezultati u turizmu koji slijede pridonijet će gospodarstvu Hrvatske, te se pokazuje da ovakvim djelovanjem turizam može biti najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva, rekao je ministar Bajs.

Načelnik Ravnateljstva policije Ivica Porubić istaknuo je da se u cjelini bilježi povećanje stupnja sigurnosti na autocestama i drugim prometnicama.

U prvih sedam mjeseci zabilježeno je čak milijun osobnih vozila više nego lani te 10 posto veći promet na autocestama. Istodobno je smanjen broj prometnih nesreća za 5,8 posto u odnosu na lanjskih prvih sedam mjeseci, 22 posto je manje poginulih. U prvih sedam mjeseci ove godine u prometu su poginule 293 osobe od čega 19 stranih državljana.