PRILIKA ZA ZARADU

Azerbajdžanci žele da im Hrvati obnove vojne brodove

11.03.2015 u 10:23

Bionic
Reading

'Hrvatska obrambena industrija iako mlada, svojom se kvalitetom nametnula na svjetskim tržištima i danas je globalno prepoznatljiva o čemu govori i podatak o povećanju izvoza za čak 90 posto u posljednje dvije godine', rekao je predsjednik HGK Luka Burilović prilikom jučerašnjeg posjeta ministra obrane Republike Azerbajdžana generala zbora Zakira Hasanova, koji se sa svojim suradnicima susreo u HGK sa predstavnicima desetak hrvatskih tvrtki obrambene industrije: Adria-Mar Shipbuilding, Agencija Alan, Dok-Ing, Đuro Đaković specijalna, Atir, HS Produkt, Inkop, Insig2, Kap-Ko te Šestan-Busch

'S hrvatskom vojnom industrijom već smo razvili dobru suradnju, ali postoje velike mogućnosti i za njezino daljnje unapređivanje, osobito u području nabave vojne opreme te remonta starih vojnih brodova za što će sigurno biti uspostavljeni kontakti', istaknuo je ministar obrane Republike Azerbajdžana, general zbora Zakir Hasanov


General Milan Knežević, član uprave Agencije Alan predstavio je mogućnosti i proizvodne kapacitete hrvatske vojne industrije istaknuvši kako ona može ponuditi desetak proizvoda najviše svjetske klase po pristupačnim cijenama. Kako je istaknuo, među ostalim, vrlo uspješne izvozne rezultate postiže tvrtka HS Produkt koja je do sada plasirala tri milijuna komada pištolja na zahtjevno američko tržište, te tvrtka Šestan Bush, čije su vojne kacige među najcjenjenijima na svjetskom tržištu vojne opreme, kazao je Knežević.

Mogućnosti proizvodnje te remonta vojnih brodova predstavila je tvrtka Adria-Mar Shipbuilding. Dok-Ing predstavio je daljinske upravljive strojeve za razminiranje, a Đuro Đaković svoju proizvodnju oklopnih borbenih vozila. Tvrtka Inkop proizvodnju čizama za vojsku i policiju, a tvrtka Insig2 integrirane sustave sigurnosti. Tvrtka Kap-Ko ponudila je proizvodnju vojnih odora, a tvrtka Šestan-Busch je već poslala kontingent od 5000 vojnih kaciga za potrebe oružanih snaga Azerbajdžana.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih 11 mjeseci 2014. godine ukupna robna razmjena između Hrvatske i Azerbajdžana iznosila je 353,7 milijuna dolara što je porast od 61 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Izvoz je porastao čak 147 posto, dok je uvoz veći za 59 posto u odnosu na 2013. godinu.