JAKA KONKURENCIJA

Austrijanci Hrvatskoj pošti žele oteti 10 posto tržišta

16.04.2013 u 13:36

Bionic
Reading

U ovoj godini 3 do 5 posto, a u idućoj 10 posto tržišnog kolača želi osvojiti Austrijska pošta u Hrvatskoj. Liberalizacijom otvorila su im se vrata na područje adresiranih pošiljki na kojem je do sad Hrvatska pošta (HP) imala monopol

Austrijanci su trenutno preko svoje tvrtke Weber Escal neprikosnoveni lideri u distribuciji neadresiranih promotivnih materijala u Hrvatskoj. Na tom tržištu imaju preko 80 posto udjela. Prošle godine Weber Escal je ostvarila 8,2 milijuna eura prihoda što je rast od 13 posto u odnosu na 2011. godinu.

Početkom ove godine stupio je na snagu novi Zakon o poštanskim uslugama koji je u potpunosti otvorio hrvatsko tržište poštanskih usluga. Austrijska pošta je odlučila iskoristiti priliku i sad planira snažno ući i u područje adresirane pošte.

'Cilj nam je zadržati lidersku poziciju u neadresiranoj distribuciji te postati prvi alternativni poštanski operater u Hrvatskoj. Fokus će nam biti na poslovnim korisnicima', rekao je Igor Velimirović, generalni direktor Weber Escala na današnjoj konferenciji za novinare.

Najavio je značajno povećanje broja zaposlenika i nove investicije, ali nije želio otkriti konkretne brojke.

'Sukladno rastu prihoda zapošljavat ćemo nove ljude. A kad je riječ o investicijama one će se uglavnom odnositi na ulaganje u IT, nove ljude, njihovu edukaciju, možda proširimo i vozni park', rekao je Velimirović.

Tržište planira osvojiti inovativni uslugama ali i povoljnim cijenama koje će, naglasio je, biti niže od cijena HP-a.

Weber Escal ima sjedište u Hrvatskom Leskovcu gdje su 2008. zajedno sa sestrinskom tvrtkom Overseas expressom izgradili distributivno središte u koje su uložili 10 milijuna eura.

Austrijska pošta 2003. započela je svoje snažno širenje u srednjoj i istočnoj Europi. Trenutno je putem vlastitih tvrtki prisutna uz Hrvatskoj još i u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Poljskoj.

'Želimo postati regionalan igrač. Mi smo strateški ulagači i za razliku od financijskih ulagača nije nam u prvom planu zarada na brzoj prodaji kupljenih tvrtki', rekao je Andreas Dragosits, potpredsjednik Austrijske pošte.

Upitan bi li Austrijska pošta bila zainteresirana da uđe u vlasništvo HP-a ako bi se ukazala prilika, Dragosits je odgovorio kako o tome ne razmišljaju jer hrvatska Vlada ne planira privatizaciju HP-a.