SRETNI NALAZNIK

Australac jeftinim detektorom metala pronašao zlatni grumen od gotovo pet kila, poznato koliko vrijedi

28.03.2023 u 21:11

Bionic
Reading

Anonimni Australac naoružan jeftinim detektorom metala osvojio je jackpot, pronašavši grumen zlata težak 4,6 kilograma u vrijednosti od 240.000 australskih dolara (148.000 eura)

Sretnik je otkrio vrijedan grumen u nalazištima Viktorije, središnjem mjestu australske zlatne groznice 1800-ih.

Zlatar Darren Kamp, koji ga je procijenio i kupio, rekao je da je to najveći primjerak koji je vidio u svojoj 43-godišnjoj karijeri. 'Bio sam zaprepašten... To se otkrije jednom u životu', rekao je za BBC.

Kamp nije previše razmišljao o tome kada je muškarac s velikom naprtnjačom ušao u njegovu prodavaonicu u Geelongu, jugozapadno od Melbournea. Ljudi obično dolaze s raznim kamenjem koje izgleda poput zlata, kaže Kamp.

'Ali on je izvukao ovaj kamen i dok mi ga je spuštao u ruku rekao je - misliš li da ovo u njemu vrijedi 10.000 australskih dolara?'

'Pogledao sam ga i rekao - probaj sa 100.000 australskih dolara.' Čovjek mu je na to rekao da je kamen u njegovoj ruci samo polovica pronalaska.

Sve u svemu, grumen težak 4,6 kilograma sadržavao je 83 unce - ili oko 2,6 kilograma - zlata. Nakon što ga je procijenio, Kamp ga je odmah i otkupio. Kaže da se sretnik razveselio što će nevjerojatnu zaradu potrošiti na svoju obitelj: 'Rekao mi je - oh, žena će mi biti sretna.'

Iako su ovakva otkrića rijetka, procjenjuje se da Australija ima najveće svjetske rezerve zlata, a mnogi od najvećih grumena tog metala pronađeni su upravo u toj državi.