stock split

Tedeschijeva Atlantic grupa ide u cijepanje dionica. Koji je glavni cilj ove operacije i što ona donosi dioničarima?

05.05.2022 u 17:51

Bionic
Reading

Dioničari Atlantic grupe na glavnoj skupštini zakazanoj za 15. lipnja odlučivat će o prijedlogu odluke o podjeli, odnosno cijepanju redovne dionice na četiri dijela

Provedbom te korporativne akcije svaki dioničar Atlantic grupe, u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija, za redovnu dionicu pojedinačnog nominalnog iznosa od 40 kuna stekao bi po četiri redovne dionice nominale od 10 kuna.

Cijepanjem dionica temeljni bi kapital ostao isti, ali bi umjesto na sadašnjih 3.334.300 redovnih dionica bio podijeljen na 13.337.200 redovnih dionica.

Podjela ili cijepanje dionice (stock split) uobičajena je vrsta korporativne akcije koju provode kompanije kada žele povećati broj izdanih dionica i smanjiti njihovu nominalnu vrijednost.

Podjela se sastoji od povećanja broja izdanih dionica poduzeća i dijeljenja izvornih u nove dionice niže nominalne vrijednosti. Ova operacija nema štetnih učinaka za postojeće dioničare jer ne dolazi do promjene temeljnog kapitala.

U slučaju Atlantica nominalna vrijednost dionice smanjuje se na 25 posto, a svaki dioničar za jednu postojeću dionicu dobiva četiri nove.

  • +43
Emil Tedeschi u pripremama za manifestaciju EY Poduzetnik godine Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Glavni razlog zbog kojeg se ide u podjelu poboljšanje je trgovine dionicama. Naime smanjivanjem nominalne vrijednosti povećava se broj dionica u opticaju, a smanjuje se njihova jedinična vrijednost na burzi.

Time se postiže psihološki učinak na ulagače, što rezultira povećanjem obujma trgovanja. 'Jeftinije' dionice postaju pristupačnije malim ulagačima, više naklonjenima dionicama s nižom cijenom jer ih mogu kupiti veći broj.

Tržišna cijena dionice Atlantica na Zagrebačkoj burzi posljednjih dana kreće se oko 1600 kuna, a nakon podjele adekvatna cijena iznosila bi joj oko 400 kuna.

No ako podjela dionica proizvede očekivan pozitivni učinak, cijena bi mogla skočiti iznad 400 kuna.